În condiţiile în care acum un an mulţi îi cântau prohodul, în sensul ca nu va reuşi să semneze contractul de finanţare pentru a merge mai departe, Compania de Apă „Arieş” nu numai ca l-a semnat cu ministrii PNL şi UDMR, dar a înaintat şi cu licitaţiile, astfel încât a recuperat toate întârzierile moştenite şi a demarat şi lucrările de canalizare şi introducere apă.
Plusuri şi minusuri
Finalul de an 2009 găseşte operatorul unic de apă-canal din zonă în graficul pe care conducerea şi l-a propus, împreună cu firmele internaţionale de consultanţă şi cu comunităţile membre ale Asociaţiei „Apa Văii Arieşului”, în ceea ce priveşte implementarea proiectului de peste 80 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, destinaţi extinderilor şi reabilitărilor de reţele de apă-canal în zona Turda-Câmpia Turzii.
Licitaţii efectuate, lucrări începute şi pregătiri pentru 2010, toate acestea sunt realizările sau preocupările viitoare ale celor din cadrul Companiei de Apă din finalul acestui an. Toate aceste informaţii au fost sintetizate în urma unei discuţii de clarificare cu directorul general al CAA, ing. Alexandru Sabău.
Am aflat astfel că, din totalul de 16 pachete conţinute în contractul pe fonduri de coeziune, douăsprezece erau prevăzute să fie puse la licitaţie pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) în cursul anului 2009. Programul a fost respectat, astfel că 11 pachete au fost adjudicate şi s-au semnat contractele, iar pentru unul dintre acestea publicarea pe SEAP va fi reluată în debutul anului viitor. Este vorba de pachetul “Surse de apă Turda”, scos la licitaţie de nu mai puţin de 5 ori fără, însă, ca măcar cineva să se arate interesat. De aceea, în cursul lunii ianuarie procedura se va relua.
Din cele 16 pachete au rămas, aşadar, de postat pe SEAP în cursul anului 2010 patru pachete, cărora li se adaugă acela despre care am menţionat că procedura va fi reluată în ianuarie.
Combinaţie de roşu cu galben
Pe categorii, din totalul de 16 pachete, 11 pachete reprezintă contracte de lucrări, trei sunt de achiziţii şi două sunt de asistenţă tehnică. Cele trei contracte de achiziţii vor fi postate pe SEAP în cursul anului viitor. Ele sunt “Achiziţionare apometre”, “Alimentare/Furnizare Achiziţionare vehicule operaţionale” şi “Achiziţionare sistem SCADA”. Este vorba de apometre de cartier, de vehicule care urmează să fie folosite în activitatea operatorului unic şi, respectiv, un sistem de gestionare şi urmărire de tip telemetrie, capabil să depisteze, operativ, orice defecţiune în reţea sau variaţii nepermise ale presiunii apei.
Contractele de lucrări conţinute de proiectul “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea Turda -Câmpia Turzii” sunt împărţite în aşa numitele “FIDIC GALBEN” şi “FIDIC ROŞU”.
FIDIC este prescurtarea de la Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi, adică organismul internaţional care reglementează condiţiile de contractare pentru industria de construcţii din întreaga lume.
FIDIC GALBEN prevede că atât proiectarea, cât şi execuţia cad în sarcina celui care a semnat contractul, în timp ce FIDIC ROŞU prevede doar execuţia, proiectarea fiind făcută de altcineva.
Durata de execuţie a lucrărilor pe FIDIC ROŞU este de 20 de luni, în timp ce contractele pe FIDIC GALBEN au o durată de execuţie a lucrărilor de 33 de luni.
Şantiere
Finalul anului 2010 a găsit, aşadar, Compania de Apă Arieş nu numai cu majoritatea contractelor semnate, ci şi cu lucrări începute atât în Turda, Câmpia Turzii, cât şi în comunele membre ale Asociaţiei "Apa Văii Arieşului", din acest punct de vedere CAA fiind unul dintre cei mai avansati operatori (din totalul de 12 operatori din ţară care au accesat fonduri de coeziune) în implementarea proiectului din fonduri UE.
S-au început lucrările de demolare la Staţia de Epurare Turda – Câmpia Turzii, acest obiectiv reprezentând, ca valoare, cea mai mare parte a proiectului finanţat din fondurile de coeziune.
În Câmpia Turzii sunt pe punctul de a fi finalizaţi doi kilometri de reţele de canalizare, pe strada 1 Decembrie 1918, mai puţin branşamentele. Nu în ultimul rând se realizează lucrări de extindere a canalizării în cartierul Şarât. În Turda, lucrările au debutat în cursul lunii noiembrie, pe strada Grădinilor, aici fiind vorba de extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Tot în Turda, în cartierul Primăverii a început în aceste zile organizarea de şantier.
Grosul lucrărilor de pe raza municipiului Turda vor fi începute în cursul anului următor, după realizarea unui program bine stabilit, de comun acord cu poliţia rutieră şi Primăria Turda. Aceasta din urmă desfăşoară un program de reabilitare străzi şi asfaltări, finanţate dintr-un împrumut de peste 9 milioane de euro, provenit din emisiuni de obligaţiuni.
Nu în ultimul rând, pe strada Delniţei din comuna Mihai Viteazu s-au început lucrările de introducere a canalizării.
Despre toate aceste lucrări, managerul de proiect, directorul Alexandru Sabău, susţine că se desfăşoară conform programărilor, ele urmând să continue în perioada în care temperaturile nu vor fi foarte scăzute sau să reînceapă imediat ce vremea va fi mai blândă.
“Există îmbinări pentru anumite conducte, care nu pot fi făcute decât dacă temperatura de afară atinge o anumită valoare. Una dintre condiţiile ca reţelele pe care noi le implementăm pe bani europeni să fie durabile este tocmai respectarea specificaţiilor tehnice.”
(Articol publicat în Ziarul 21, din 21 decembrie 2009, semnat de Marian Oprea)