Cluj-Napoca, 10 mai /Agerpres/ – Participanţii la "Întâlnirile Europene de la Cluj" discută, vineri, în cea de-a doua zi a acestui eveniment organizat de Institutul Francez din Cluj-Napoca, sub auspiciile Ambasadei Franţei la Bucureşti, despre "Gestiunea apei" şi "Experienţe în colectivităţile locale".
"Întâlnirile Europene de la Cluj" au început, joi, la Centrul de Cultură din Parcul "Simion Bărnuţiu" din Cluj-Napoca şi continuă, vineri, la Turda, iar sâmbătă la Bistriţa.
Municipiul Turda este înfrăţit cu oraşul francez Angouleme din regiunea Poitou-Charentes din Sudul Franţei. Cele două oraşe au derulat proiecte comune de bune practici în administraţia locală.
La Turda sunt prezenţi, vineri, parteneri ai Programului de cooperare multilaterală Franţa-Balcani, Europa de Sud-Est, coordonat de regiunea franceză Vichy-Auvergne, precum şi Marcus Acbekodo, director general de servicii al Companiei Vienne (SIVEER) din Franţa, parteneră în realizarea unor valoroase proiecte urbane în străvechiul oraş Potaissa, azi Turda.
La Primăria Municipiul Turda participanţii la reuniune au fost întâmpinaţi de primarul Tudor Ştefănie şi de viceprimarul Lucian Nemeş, precum şi de reprezentanţii Comunităţii Urbane Arieş, formate din 17 localităţi – Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Băişoara, Călăraşi, Ceanu Mare, Ciurila, Frata, Iara, Luna, Mihai Viteazul, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Triteni, Turda, Tureni, Valea Ierii şi Viişoara.
În sala mare de conferinţe a Municipalităţii, specialişti români şi francezi au evidenţiat în expunerile lor necesitatea protejării resurselor de apă şi a asigurării calităţii acesteia.
Inginerul Costică Sofronie şi economistul Aurel Filip de la Asociaţia pentru politici publice în domeniul apei (APPA) s-au referit în intervenţiile lor la "Planul de management al apelor din bazinul hidrografic Someş-Tisa". Au expus elemente importante pentru gestiunea apei Marcus Acbekodo – "Tehnica şi gestiunea apei şi a teritoriilor urbane şi rurale pentru o dezvoltare teritorială durabilă", Florian Dudu, preşedintele Patronatului serviciilor publice din România, Etienne Faudrad, directorul Companiei Intercomunale de Amenajare a Loarei – cel mai lung fluviu din Franţa – şi afluenţilor săi. Despre experienţele colective locale în gestiunea apei au vorbit reprezentanţii comunelor Yzeure şi Cusset din departamentul Allier din centrul Franţei, Pierre Guillot şi Pascal Devos, primarul oraşului Gherla (Cluj), Mircea Corăbean, şi primarul oraşului Aiud, Mihai Horaţiu Josan.
În cursul după-amiezii, participanţii la "Întâlnirile Europene de la Cluj" vor vizita staţia de tratare a apei de la Compania de Apă "Arieş", precum şi renumita Salină Turda, modernizată printr-un proiect PHARE, în valoare de 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost fonduri europene iar diferenţa a fost asigurată de Consiliul local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj. Salina a devenit un reper turistic în Transilvania.
Despre "Mizele Apă, Sănătate, Accesul la Apă" vor vorbi Vasile Nemeş, directorul general al Salinei Turda, Alexandru Sabău, directorul Companiei de Apă "Arieş" – instituţie care a derulat în proiect cu finanţare europeană în valoare de 79,9 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de furnizare a apei potabile pentru populaţie, conf. univ. dr. Flore Pop de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi Biljana Zasova de la Asociaţia Agenţiilor de Democraţie Locală (Franţa). AGERPRES/(AS – Carmen Fărcaşiu)