Compania de Apă Arieş marchează, astăzi, împlinirea a 100 de ani de furnizare a unui serviciu important pentru dezvoltarea comunităţii din oraşul Turda.
Compania de Apă Arieş continuă şi astăzi să dezvolte viziunea specialiştilor începutului de secol XX, cei care au pus bazele sistemului centralizat de distribuţie a apei potabile. Aceştia au identificat nevoile comunităţii şi au pus în practică idei revoluţionare care au contribuit la dezvoltarea oraşelor din zonă. Datorită acestei viziuni, astăzi, cele două localităţi de pe Arieş, Turda şi Câmpia Turzii, precum şi comunele arondate, beneficiază de un sistem modern de furnizare a apei şi de canalizare.
Scurt istoric – 100 de ani de existenţă a Companiei de Apă Arieş
Data de 6 aprilie 1912 este o dată de maximă importanţă pentru oraşul Turda, deoarece reprezintă ziua în care a fost atestată existenţa sistemului centralizat de furnizare a apei potabile către cetăţenii acestui oraş.
La acea dată, ziarul „Arieşul de limbă maghiară” informa in premieră:
“Lucrările de alimentare cu apă sunt în curs de câteva zile. Firma a angajat aproape 100 de muncitori pentru săpăturile de mari dimensiuni. Lucrările se desfăşoară în două locuri: fântâna de captare şi zona Labirint, chiar pe drum, în vederea pregătirii locului pentru rezervor”.
Necesitatea unei reţele de furnizare a apei potabile a fost impusă de condiţiile de transport a apei din Arieş, care, până la acea dată, se făcea cu sacaua în carul cu boi, aproape fiecare gospodar având fântână în curte.
Anul 1912 este hotărâtor pentru aprovizionarea cu apă potabilă a oraşului Turda. Discuţiile referitoare la necesitatea unui astfel de sistem, în folosul populaţiei, au debutat în luna ianuarie a anului 1912, fiind urmate de licitaţii astfel încât lucrările să fie începute în primăvara aceluiaşi an.
Astăzi, în anul 2012, la 100 de ani de la acel moment istoric, reţeaua de apă şi canalizare reabilitată se întinde pe o lungime de 83 km apă şi 89 km canal, aflându-se într-un puternic proces de dezvoltare şi modernizare, proces susţinut şi cu ajutorul fondurilor europene în valoare de 79,9 milioane euro prin accesarea programului de reabilitare şi extindere reţea de apă şi canalizare.