Din bugetul local al Primăriei comunei Luna, au fost alocate fonduri pentru introducerea a 730 de metri de reţele de canalizare menajeră pentru locuitorii comunei.
Lucrările sunt executate paralel cu Drumul Naţional 15 de către Compania de Apă ARIEŞ. Conductele au un diametru de 250 mm, iar tronsonul va racorda la canal 3 străzi. Apele colectate de pe cele trei străzi vor ajunge în canalul colector extins prin proiectul din fonduri structurale „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiune Turda – Câmpia Turzii”, care în final vor ajunge în Staţia de Epurare de la Câmpia Turzii, reabilitată prin acelaşi proiect.
Tehnologia aleasă a fost una cu care s-au mai executat lucrări pe arealul de deservire al CAA. Lucrarea se realizează prin foraj orizontal dirijat, paralel cu DN 15, pe o lungime de 750 metri şi se execută la o adîncime de peste 2,70 metri. Subtraversarea se face prin aceeaşi metodă, iar cuplarea la noua reţea se face prin săpătură deschisă.
Prin aplicarea acestei tehnologii sunt eliminate multiplele dezavantaje de natură economică, tehnică şi ecologică ce apar la pozarea subterană a conductelor prin săpătură deschisă.
Avantaje economice
• Asigură o rentabilitate economică a investiţiei prin viteza mare de lucru
• Timpul folosit pentru pozarea conductelor sau cablurilor este mult redus în raport cu metodele clasice
• Costurile de execuţie sunt mai mici
Avantaje ecologice
• Se protejează ecologic mediul ambiant, evitându-se poluarea fonică
• Afectează în mică măsura circulaţia în zonele pietonale şi nu blochează traficul în zona de lucru
Avantaje tehnice
• Elimină operaţiile de transport şi depozitare a materialului excavat prin procedee tradiţionale de forare
• Permite instalarea conductelor şi a cablurilor în orice anotimp
• Structura naturală a solului de deasupra zonei forate rămâne nealterată
Avantajele enumerate sunt doar cîteva din motivele pentru care s-a adoptat această metoda de către CAA pentru lucrările executate în comuna Luna.