Comunitatea Europeana (CE) a alocat 80 de milioane de euro pentru un proiect aferent unor lucrări de canalizare şi alimentare cu apă în Turda, Câmpia Turzii şi localităţile arondate. De acest proiect vor beneficia aproape 100.000 de locuitori din zonele amintite.
Demersul Companiei de Apă Arieş (CAA) a început încă de la momentul înfiinţării, în anul 2007. În luna aprilie 2008, CE a aprobat, în principiu, finanţarea proiectului, al şaselea proiect major din Programul Operaţional Sectorial de Mediu din România, iar cinci luni mai târziu s-a semnat contractul de finanţare.
Proiectul derulat în zona Turda – Câmpia Turzii, intitulat “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii”, beneficiază de sprijinul logistic al mai multor firme străine:
C&S di Giuseppe Ingegneri Associati – câştigătorul pachetului de servicii de “Asistenţă tehnică de Supervizare a Lucrărilor”, Louis Berger – firma care asigură “Asistenţa tehnică pentru managementul proiectului”, Costruzioni Dondi spa – câştigătorul “Staţiei de epurare” şi Reif Baunternehmung Gmbh&Co. Firmelor amintite li se adaugă altele, din România, cu multă experienţă în lucrări de acest gen: Grup 4 Instalaţii Cluj, ACSA Câmpia Turzii şi ACI Cluj.
La ora actuală, spune directorul general al CAA, Alexandru Sabău, întârzierile atribuite contestaţiilor de la licitaţii şi vremii neprielnice au fost recuperate iar proiectul decurge conform aşteptărilor.
Proiectul este în plină desfăşurare, turdenii şi nu numai, fiind printre puţinii beneficiari ai fondurilor europene care se mai atrag în această perioadă în România.
"Toate cele 16 pachete au fost licitate, adjudecate, semnate şi se află în derulare. Suntem una din puţinele firme care au accesat fonduri europene şi află în acest stadiu… Noi suntem un caz fericit", explică Sabău. Tot el spune că lucrările vor fi realizate în termen de 20 de luni şi nu 30 cum s-a stabilit iniţial, pentru recuperarea timpului pierdut cu contestaţiile de la licitaţie.
Până acum s-a primit doar o prefinanţare în valoare de 15% din proiect
Pentru reţele de apă stadiul fizic de execuţie a lucrărilor a ajuns la ora actuală la 85,45%. În ceea ce priveşte reabilitarea reţelelor de distribuţie de apă 37,95% este procentul cu care au avansat lucrările. Celelalte stadii sunt: staţia de tratare – 20,81%, extindere reţele de canalizare 49,88%, reabilitare reţele canalizare – 21,4%, reabilitare staţie epurare 20,64%.
În cazul staţiei de tratare a apei de la Hăşdate, aceasta a fost puternic afectată de inundaţiile din această vară. Reprezentanţii Companiei de Apă Arieş au făcut demersuri la Prefectură şi la Consiliul Judeţean Cluj pentru obţinerea finanţării în vederea consolidării căii de acces dar şi a malului răului, distruse în urma viiturilor.
"Până la această oră n-am primit fondurile solicitate. Chiar ieri am avut o discuţie la ministerul de resort şi avem promisiuni că această situaţie va fi remediată şi vom putea continua lucrările la staţia de tratare de la Hăşdate", mai precizează directorul general al CAA.
Potrivit primarului municipiului Turda, Tudor Ştefănie, lungimea totală a reţelei de canalizare din municipiul de pe Arieş ce va fi schimbată cu această ocazie este de 60 de km şi deserveşte aproximativ 45% din populaţia alimentată cu apă. În ceea ce priveşte municipiul Câmpia Turzii, 45 de kilometri de reţea de canalizare vor fi înlocuiţi.
(TurdaNews.net, Daciana Derda, 20 octombrie 2010)