Ce reprezintă denumirea „apă meteorică,, care apare pe factură?
Apele pluviale (meteorice) sunt apele care provin din precipitaţii atmosferice. Apa meteorică sau de ploaie, cum este cunoscută de majoritatea populaţiei, este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Apele pluviale (meteorice) şi de suprafaţă din intravilanul localităţilor se evacuează prin reţeaua publică de canalizare. În localități, apele meteorice provin din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale sau / și curți interioare.
Cine plătește apa meteorică?
Asociațiile de proprietari, instituţiile publice şi agenţii economici de pe raza municipiului Turda și Câmpia Turzii, plătesc serviciile de canalizare a apelor meteorice care presupun colectarea apei meteorice de pe suprafeţele de deţinute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii şi redarea acestora în circuitul pluvial natural curăţate. Dintre utilizatorii menționați doar cei care deversează apa meteorică în rețeaua de canalizare menajeră plătesc acest serviciu deorece operaţiunile de colectare, transport şi epurare a apelor meteorice sunt realizate cu costuri.
,
De ce plătim apa meteorică?
Municipiul Turda nu dispune de o rețea de canalizare divizată. Rețeaua de canalizare a apelor pluviale din municipiu nu este separată de rețeaua de canalizare a apelor uzate menajere. Apele meteorice care cad pe proprietatea utilizatorilor sunt preluate în sistemul public de canalizare împreună cu apele uzate menajere. Trebuie să menționăm că operatorul Compania de Apă Arieș nu încasează o taxa, ci presteză un serviciu necesar comunității, pentru care se efectuează cheltuieli și care trebuie plătit. Nu plătiți apa meteorică, ci serviciul efectuat de Compania de Apă Arieș, care include: colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice. Precizăm că Compania de Apă Arieș nu percepe o „taxa pe apa de ploaie”, cum impropriu este denumită plata acestui serviciu de colectare, transport și epurare a apelor provenite din precipitații. Apa meteorică ajunge în sistemul de canalizare, iar ulterior, împreună cu apa din canalizare, este transportată în staţia de epurare a oraşului, fapt ce implică costuri de transport şi de tratare pentru ca apoi să poată fi deversată conform normelor de mediu în râul Arieș.
,
Cum se stabilește cantitatea de apă meteorică?
În România, determinarea debitelor de ape meteorice, necesare facturării, se face în baza Standardului Român SR 1846-2 din 2006. Cantitatea de apa meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină conform acestor prevederi, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu coeficientul suprafeţelor totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.
,
Care este baza legală care reglementează facturarea acestui serviciu?
Baza legală care reglementează facturarea acestui serviciu: Legea nr.241/22.06.2006 – Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare; Ordinul ANRSC nr. 88/20.03.2007- Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare; SR 1846/2 – 2006 Determinarea debitelor de apă meteorică evacuată prin canalizare; Contractul cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare aprobat prin Ordinul ANRSC nr.90/2007.