Asa cum a obisnuit organele mass media din zona, conducerea Companiei de Apa Aries a organizat o conferinta de presa trimestriala, o intilnire comuna a reprezentantilor principalelor firme si institutii angrenate in proiectul de peste 80 de milioane de euro, Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din regiunea Turda – Cimpia Turzii.
Demersul se doreste o „tinere la curent“ a clientilor CAA Turda cu avansarea lucrarilor, dar si realizarea unui compendiu succint compus din experientele ultimelor 3 luni. Nu au fost uitate nici dificultatile pe care constructorii le-au intimpinat si modalitatile de rezolvare a situatiilor aparute in teren. In fata presei s-au aflat reprezentantii Companiei de Apa, ai firmelor care au cistigat licitatiile pentru diferitele pachete din cadrul proiectului, dar si supervizorii acestora.
Dind dovada de modestie, Alexandru Sabau, directorul general al Companiei de Apa Aries, nu a pomenit de situatiile dificile provocate de ploile abundente din urma cu citeva saptamini, cind echipele de interventie ale CAA au fost prezente in teren, cot la cot cu pompierii si cei de la Inspectoratul pentru Situatii de urgenta. Singura referire la acea perioada a vizat distrugerea caii de acces, o portiune de peste 400 de metri din drumul care duce la sursa de captare Hasdate. Acolo urmeaza sa se intervina si cu aportul Prefecturii si al Consiliului Judetean, pentru ca sursa de apa mentionata este deosebit de importanta, mai ales pentru Cimpia Turzii.
Acelasi Alexandru Sabau a subliniat aportul decisiv adus de primarii celor doua municipii din cadrul Comunitatiii Urbane Aries, Tudor Stefanie si Ioan Vasinca, la obtinerea finantarii de 80 de milioane de euro, bani care urmeaza sa schimbe sistemul de alimentare cu apa si canalizare nu doar la Turda si Cimpia Turzii, ci si in comucele limitrofe care au aderat la Asociatia Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului“.
Rind pe rind, fiecare colaborator al Companiei de Apa, in cadrul proiectului realizat din fonduri europene, a prezentat o succinta trecere in revista a activitatii desfasurate in ultimele 3 luni.
Sante di Giuseppe, reprezentantul firmei care supervizeaza activitatea desfasurata in cadrul proiectului, a declarat: „Noi, ca societate care supervizeaza si consiliaza, am mobilizat o intreaga echipa compusa dintr-un sef de echipa, trei ingineri rezidenti, trei ingineri constructuri si doi ingineri pentru logistica. Supervizam santierele incepute in urmatoarele locatii: patru la Turda, doua la Cimpia Turzii si cite unul la Mihai Viteazu, Luna, Viisoara si Sandulesti. De asemenea, la santierele de la Statia de Epurare si Statia de Tratare a Apelor Uzate. Ca supervizori controlam calitatea muncii, calitatea materialelor folosite si, nu in ultimul rind, control asupra respectarii termenilor contractuali“.
Nazarie Paunescu, reprezentantul firmei de consultanta Louis Berger, a subliniat, la rindul sau: „Una dintre indatoririle noastre este aceea de a aduce Companiei de Apa «Aries» echipamente moderne, programe pentru computere, astfel incit la finalizarea proiectului ea sa devina una dintre cele mai moderne institutii de gen, nu numai din Romania, ci chiar din Europa. Aducem echipamente si programe de tip GIS, pentru modelare hidraulica in reteaua Turda – Cimpia Turzii, astfel incit in orice moment sa poata fi vazuta presiunea si debitul de apa. De asemenea, sprijinim compania in achizitionarea unor echipamente pentru proiectare, dar si in ceea ce priveste instruirea personalului pentru utilizarea modernelor echipamente.“
Una dintre cele mai importante componente ale proiectului de 80 de milioane de euro este Statia de Epurare si Tratare a Apelor Uzate de la Cimpia Turzii, care costa undeva in jurul a 19 milioane de euro. Acolo lucreaza intr-o strinsa colaborare firma italiana Costruzioni Dondi si Acsa din localitate. Volumul de munca este imens pentru ca, dupa demolarea vechilor cladiri ale fostei statii de epurare a urmat ridicarea noii structuri, pe o suprafata enorma. In acest moment, acolo se realizeaza structura de rezistenta, urmind ca in scurt timp sa inceapa turnarea betonului printr-o metoda extrem de sofisticata, o turnare continua care va implica un numar extrem de mare de utilaje si muncitori. Un efort ingineresc poate unic in Romania din zilele noastre, comparabil doar cu unele reusite din cadrul constructiei Autostrazii Transilvania, tot in aceasta zona.
Daca toate sectoarele din cadrul proiectului au estimat o realizare undeva la 25 de procente din lucrarile pe care fiecare trebuie sa le faca, la Statia de Epurare si Tratare a Apelor Uzate de la Cimpia Turzii reprezentantii Costruzioni Dondi spun ca se afla doar la 19 %, dar s-au rezolvat unele probleme tehnice, dar si dificultati legate, spre exemplu, de debitul mare al Ariesului in aceasta perioada, care a impiedicat lucrarile de consolidare a structurii in zona de contact cu riul.
Pe scurt, la Turda se lucreaza in peste 100 de strazi, la Cimpia Turzii pe alte citeva zeci, iar lucrarile de introducere a canalizarii si retelelor de apa potabila in toate celelalte localitati din cadrul asociatiei intercomunitare. Lucrarile se afla in graficul prevazut de societatile implicate, iar problemele intimpinate nu au reusit sa frineze avansarea lucrarilor.
(Monitorul de Cluj, 22 iulie 2010)