Ministrul Mediului şi Pădurilor a prezentat beneficiarilor proiectelor schimbările aduse în legislaţie şi condiţiile mai restrictive incluse în Contractul de Finanţare, începând cu data de 29 iulie.
„Am adus modificări în legislaţie pentru a veni în sprijinul dumneavoastră. A fost modificată legislaţia în domeniul achiziţiilor publice pentru a rezolva problema contestatarilor de profesie. Orice firmă este liberă să depună contestaţie, dar de acum trebuie să depună o garantie de 2% din valoarea contractului, bani pe care îî va pierde dacă nu îi este admisă contestaţia. Aşadar, după soluţionarea contestaţiilor la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, puteţi semna contractele şi lansa licitaţiile. Asumaţi-vă această responsabilitate altfel vom pierde aceste fonduri dacă veţi continua să staţi până când se pronunţă instanţele de judecată. Aveţi acum cadrul legal necesar pentru acest lucru”, a declarat ministrul László Borbély.
De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a prezentat modificările aduse în Contractele de Finanţare. Astfel, valoarea prefinanţării nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibilă, în prima tranşă, urmând ca următoarea tranşă de 15% să fie alocată doar dacă beneficiarul demonstrează că a cheltuit 80% din prima. Beneficiarii vor avea obligaţia de a transmite Cerere de Rambursare în maxim 30 zile de la efectuarea fiecărei plăţi. De asemenea, aceştia vor trebui ca, în primul an de la semnarea contractului, să transmită minimum 4 Cereri de Rambursare, iar valoarea Cererilor de Rambursare să fie egală cu cel puţin 10% din valoarea contractelor semnate până la acea dată. O altă modificare constă în faptul că, în cazul în care într-un interval de 4 luni de la primirea primei tranşe a prefinanţării, Beneficiarul nu transmite la Organismul Intermediar nicio Cerere de Rambursare care să îndeplinească condiţiile impuse, Autoritatea de Management va putea începe recuperarea sumei reprezentând prefinanţarea acordată. De asemenea vor fi aplicate şi sancţiuni privind nerespectarea clauzelor contractuale.
“În ceea ce priveşte atitudinea dumneavoastră faţă de aceste proiecte, vă rog să nu staţi şi să aşteptaţi să vina altcineva să vă rezolve problemele. Sunt beneficiari care au lansat licitaţiile din fonduri proprii, câştigând astfel timp. Când ştiţi că s-a ajuns la semnarea contractelor nu staţi luni de zile pentru lansarea licitaţiilor”, a avertizat ministrul.
Printre problemele semnalate de beneficiari au fost si cererile privind suplimentarea fondurilor, micşorarea graficelor de execuţie pe partea de infrastructură, problema nămolurilor, dar şi amendarea contractelor în ceea ce priveşte costul lor.