Ședință de lucru cu reprezentanți JASPERS și AM POIM la CAA
În data de 06.09.2017, începând cu ora 10.00, la sediul Companiei de Apă Arieș din Turda, str. Axente Sever nr.2, a avut loc ședința de lucru cu tema ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020’’. La ședință au participat reprezentanți JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – Radu Rautu, Nikolay Kolev, reprezentanți ai AM POIM (Autoritatea de Management – Programul Operațional Infrastructură Mare) – Aurora Bucătaru și Mihaela Iarca, reprezentanți ai ROMAIR (consultant CAA – proiect Asistență Tehnică) – Alina Sime și Andrei Bulumete, reprezentanți CAA: Bogdan Bobic – Director General, Mihaela Sârb – Manager proiect și echipa din cadrul Unității de Implementare Proiecte Europene CAA.
În cadrul ședinței au fost prezentate de către consultantul ROMAIR și discutate de către participanți criteriile de bază privind analiza proiectului major în conformitate cu directivele Comisiei Europene. Astăzi, 07.09.2017, vor fi trimise de către reprezentanții AM POIM și JASPERS solicitările de modificare și completare discutate în cadrul ședinței de ieri, urmând ca până în data de 14.09.2017 să fie trimisă aplicația de finanțare în varianta finală, inclusiv componenta de mediu. Ulterior, până la sfârșitul lunii septembrie a anului în curs vor fi trimise și restul documentelor suport: toate Hotărârile de Consiliu Local (HCL) ale unităților administrativ-teritoriale din ADI AVA (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului) cu privire la studiul de fezabilitate, cofinanțare, terenuri și plan tarifar; avize și declarații. Se estimează ca până la jumătatea lunii octombrie să fie emisă nota finală de analiză ce atestă conformitatea proiectului de către JASPERS, urmând ca în cursul lunii decembrie 2017 să fie semnat contractul de finanțare.
Această finanțare europeană nerambursabilă, cu contribuție zero din partea operatorului, ultima de acest tip acordată de Uniunea Europeană, va permite realizarea unor investiții majore în infrastructura de apă și canal (infrastructura care în unele zone nu a fost modernizată de 50 de ani sau este total inexistentă), în vederea îndeplinirii cerințelor europene, investiții ce nu ar fi putut și nici nu vor putea fi niciodată realizate exclusiv din bugetele UAT-urilor. Din acest motiv, tocmai pentru că se aflau în imposibilitatea de realiza aceste investiții necesare în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, investiții care depăşeau în mod considerabil capacităţile financiare ale acestora, municipiile şi comunele din regiunea Turda – Câmpia Turzii au înfiinţat în anul 2007 o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) denumită: „Apa Văii Arieşului” (AVA).
,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020’’ finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) va permite continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, conducând la o creștere considerabilă a calității serviciilor oferite întregii populații deservite. Valoarea investițiilor ce vor fi realizate prin proiect este de aproximativ 151,3 milioane de euro + TVA. În urma implementării proiectului, prin investiţiile în infrastructura de apă, se vor îndeplini cerinţele privind calitatea apei potabile iar gradul de acoperire cu servicii de apă potabilă va fi de 100 % în toată zona deservită.
Serviciul Comunicare/PR