Conferinţa organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Mondiale a Apei a fost un real succes, marcând totodată şi recunoaşterea eforturilor depuse de reprezentanţii Companiei de Apă „Arieş” pentru implementarea unui proiect în care au avut de întâmpinat destule şicane din partea unor forţe opuse. Luni, 22 martie 2010, de chiar Ziua Mondială a Apei, directorul general al Companiei de Apă „Arieş”, Alexandru Sabău, a participat la Bucureşti la Conferinţa naţională privind stadiul implementării Programului Operaţional Sectorial "Mediu". Evenimentul la care a participat şi ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Borbely Laszlo, a fost dedicat analizei rezultatelor obţinute de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în implementarea Programului Operaţional Sectorial "Mediu" (POS Mediu), dar şi a problemelor întâmpinate şi a modalităţilor de rezolvare identificate. De aceea, prezenţa directorului companiei turdene nu a fost deloc întâmplătoare, ştiut fiind faptul că pe unul din primele trei locuri la nivel naţional, în implementarea unui astfel de proiect, este Compania de Apă „Arieş”. Alexandru Sabău a fost, dealtfel, invitat la Conferinţa naţională privind stadiul implementarii Programului Operaţional Sectorial "Mediu” tocmai pentru a le prezenta participanţilor greutăţile prin care turdenii au trecut în implementarea acestui proiect, care, aşa cum se ştie de către locuitorii Comunităţii Urbane Arieş, are o valoare de peste 80 de milioane de euro. Lucru pe care directorul Sabău l-a făcut fără nicio problemă mai ales că respectiva prezentare a proiectului a mai fost programată şi cu alte ocazii, în faţa altor instituţii.
Conferinţa a fost deschisă de ministrul László BORBÉLY cu o cuvântare din care am reţinut faptul că POS Mediu a fost apreciat de către Comisia Europeană ca cel mai bine structurat program de mediu din Uniunea Europeană şi că "în 2010, ministerul intenţionează să încheie contracte de 2,5 miliarde euro. Aceasta ar conduce la o suma totală a contractelor de 3,8 miliarde euro. Până în prezent, există 11 contracte încheiate pentru sectorul de apă/apă uzată şi 4 pentru sectorul managementului deşeurilor".
Urmându-se exemplul Companiei de Apă „Arieş”, în cadrul evenimentului a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud", cu o valoarea eligibilă de 83.251.651 Euro, din care 64.076.715 Euro finanţare nerambursabilă din Fondul European de Coeziune. Proiectul va fi implementat de către Operatorul Regional de Apă, S.C AQUABIS S.A. Un proiect similar celui implementat de turdeni în cadrul căruia populaţia beneficiară a proiectului va fi de 134.101 locuitori.
"Este Ziua mondială a Apei şi nu întamplător vorbim de o apă curată, domeniu la care, din păcate, România în momentul de faţă este rămasă în urmă în ceea ce priveşte canalizarea şi staţiile de epurare cu câteva procente – sub 10% – în raport cu angajamentele pe care ni le-am luat faţă de UE", a mai declarat Borbely cu ocazia Conferinţei Naţionale privind stadiul implementării Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Lansat în iulie 2007, POS Mediu a fost primul program operaţional din Uniunea Europeană cu proiecte majore (de peste 25 de milioane de Euro) aprobate pentru perioada 2007-2013. POS Mediu are acum 16 proiecte majore aprobate de către CE.
Conferinţa organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei a fost un real succes, marcând totodată şi recunoaşterea eforturilor depuse de reprezentanţii Companiei de Apă „Arieş” pentru implementarea unui proiect în care au avut de întâmpinat destule şicane din partea unor forţe opuse.
22 Martie 2010 a fost totodată şi ziua în care România raportează la Comisia Europeană, alături de celelalte state membre, Planurile de Management şi rezultatele elaborării Planului Naţional de Management al bazinelor hidrografice, pentru apele de suprafaţă şi apele din subteran. Aceste Planuri conţin programul de măsuri de bază pentru îmbunătăţirea calităţii apelor, dar şi cele suplimentare, necesare pentru acele corpuri de apă care prezintă risc să nu atingă obiectivele de mediu până în 2015.
(Articol publicat în săptămânalul Ziarul 21, în 29 martie 2010)