Consumatorii de apă din Turda, Câmpia Turzii şi celelalte localităţi din Asociaţia de Dezvoltare Comunitară „Apa Văii Arieşului” vor plăti cu acelaşi tarif serviciile furnizate de Compania de Apă Arieş.
În şedinţa de miercuri, 23 februarie, Consiliul local Turda a aprobat un tarif de 2,08 lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă şi de 1,57 de lei, de asemenea fără TVA, pentru deversarea aceleiaşi cantităţi de apă în reţelele de canalizare gestionate de Compania de Apă Arieş.
Potrivit directorului general al Companiei de Apă Arieş, Alexandru Sabău, la facturare se ia în calcul pentru canalizare întreaga cantitate de apă consumată. În acest caz, pentru un metru cub de apă, clienţii companiei vor plăti, în total, circa 4,35 lei. Pentru nevoi casnice, la un consum mediu lunar de zece metri cub de apă, abonaţii Companiei de Apă Arieş vor plăti în jur de 43 de lei şi 50 de bani.
De aceleaşi tarife pentru apă şi canalizare „se vor bucura” şi consumatorii din comunele Ceanu-Mare, Ciurila şi Ploscoş, unităţi administrativ-teritoriale ce vor dobândi în curând calitatea de asociaţi în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Văii Arieşului”.
La Cluj, Compania de Apă Someş furnizează apă cu 2,48 de lei, pentru un metru cub, iar pentru canalizare şi epurare practică un tarif de 1,42 de lei, pentru un metru cub. În total, pentru un metru cub de apă consumată, clujenii plătesc 3,90 ei, ceea ce înseamnă că la Cluj un metru cub de apă este mai ieftină cu 45 de bani decât la Turda sau la Câmpia Turzii. În schimb, la Alba Iulia, un metru cub de apă consumat şi deversat în reţeaua de canalizare costă, din ianuarie, anul acesta, 4,73 de lei, adică cu aproape 40 de bani mai mult decât la Turda.
(Articol publicat de site-ul Ziarul 21, în 27 februarie 2010)