Compania de Apă Arieș poate accesa o a doua finanțare nerambursabilă extreme de consistent. Este vorba de suma de 82,7 milioane de euro pentru pasul doi al proiectului de reabilitare rețele de apă și apă uzată în localitățile din Comunitate Urbană Arieș.
Pentru a face acest lucru, fiecare Consiliu local din componența Asociației ADI Apa Văii Arieșului – forul superior al CAA- trebuie să aprobe o Hotărâre de Consiliu Local ce prevede consimțământul de a contribui cu o sumă care, pe totalul localităților componente, trebuie să se ridice la 827 000 euro.
Directorul Companiei de Apă ”Arieș”, Alexandru Sabău, a subliniat importanța obținerii unei sume atât de importante ”cu ultimul tren al finanțărilor europene nerambursabile”: ”Am primit de la guvern o înștiințare că am fost acceptați în prima etapă a finanțărilor din perioada 2014-2020, alături de operatori de apă din Teleorman și Vrancea. Am transmis solicitări fiecărui Consiliu Local să aprobe contribuția pentru acest pas doi al proiectului pentru a nu scăpa această oportunitate unică”, a spus directorul general Alexandru Sabău la o întâlnire cu presa.
La rândul său, managerul de proiect, inginerul Traian Giurgiu, a arătat că suma pe care o prevăzuseră inițial, de 69,9 milioane de euro a fost majorată întrucât, dacă se obțin aprobările necesare, ar putea fi construită pe râul Arieș o stație de tratare a apei care să rezolve în mare parte problemele legate de alimentarea cu apă în întreaga zonă a CUA. O astfel de stație de tratare a apei ar urma să coste în jurul a 16 milioane de euro.
Directorul Alexandru Sabău a mai afirmat că, dacă proiectul ar fi aprobat, în zonă s-ar putea crea în jur de 1500 de locuri de muncă. Pentru aceasta ar trebui doar ca autoritățile locale, prin consiliile locale, să aprobe contribuții care se ridică de la sume de 10-20 de mii de euro, în cazul comunelor, la peste 200 de mii de euro în cazul celor două municipii Turda și Câmpia Turzii.