Compania de Apă Arieş a anunţat că ia în calcul utilizarea apelor Arieşului ca sursă principală de apă potabilă pentru Comunitatea Urbană Arieş (CUA), în condiţiile în care pârâul Hăşdate are debite tot mai scăzute. „Analizăm posibilitatea utilizării apelor Arieşului ca sursă de apă, desigur aceasta presupune o investiţie într-o staţie de tratare”, a declarat directorul general al CAA, Alexandru Sabău. Acesta a explicat că intenţia
Potrivit şefului Şantierului Hidrotehnic Arieş Turda, ing. Doina Popoviciu, pârâul Hăşdate a avut în ultimii ani debite mai scăzute, din cauza anilor secetoşi. „Sunt debite mai scăzute, există o remanenţă din cauza secetei din anii anteriori”, a arătat Doina Popoviciu. În luna ianuarie, cotele pârului Hăşdate au fost mai scăzute decât media multianuală, în timp ce apele Arieşului se păstrau la acelaşi debit ca în anii anteriori. „Pârârul Hăşdate este cu 50% sub valorile multianuale. În ceea ce priveşte companiei este justificată de faptul că pârârul Hăşdate are debite tot mai mici, dar şi datorită inundaţiilor frecvente primăvara care duce la distrugerea amenajărilor hidrografice.
Arieşul, debitul răului era în 22 ianuarie în amonte de Buru cu 60% mai mare decât media multianuală şi cu debite normale la Turda”, a precizat Eugenia Jurcă, dispecer de serviciu în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Estimările hidrologilor pe următoarele trei luni spun că, la aceste valori nu vor fi inundaţii şi creşteri ale debitelor mai mari decât mediile anuale înregistrate.
În ciuda închiderii minelor de pe Valea Arieşului, râul ce străbate Turda rămâne în continuare unul poluat, clasificat în grupa a II-a de calitate. Analizele chimice indică poluarea apelor în amonte de Turda cu zinc, cupru, mangan, cu valori mai crescute pe cursul superior al Arieşului, şi o poluare cu amoniu, sulfiţi după localitatea Corneşti, datorită deversărilor de ape menajere.
Ideea utilizării Arieşului ca sursă principală de apă nu este o noutate. În 1995 la Moldovenşti a fost construit cu sprijinul Companiei de Apă din Paris o staţie pilot de tratare a apei. Inaugurarea statie pilot, la care a participat şi preşedintele de atunci al Senatului României, Oliviu Gherman, a fost doar un balon ce s-a dezumflat cu repeziciune. Metoda de tratare a apei cu ozon şi cărbune activ a fost considerată costisitoare. „ Era o perioada când fabricile se închideau, îşi reduceau actrivitatea. Pe de altă parte, consumurile scădeau datorită contorizării. Costurile investiţiei erau imense şi nu se justificau”, explică directorul tehnic al Primăriei Turda. Potrivit lui Dardai, folosirea râului Arieş ca sursă de apă nu ar fi o prioritate pe termen scurt pentru Turda. „Cantităţile de apă sunt suficiente pentru Turda şi Câmpia Turzii. Probabil se are în vedere furnizarea de apă în zona rurală, ori consumuri mai mari de apă pe termen lung”, a mai explicat directorul tehnic al Primăriei.