Compania de Apă ”Arieş” Turda a organizat vineri, 11 mai 2012, marcarea unui moment aniversar care nu este la îndemâna oricui: un secol de atestare documentară a activităţii de alimentare cu apă în sistem centralizat.
Alături de cei de la Compania de Apă ”Arieş” au participat la marcarea evenimentului, parteneri din cadrul diferitelor organisme, naţionale şi regionale, implicate în implementarea proiectelor derulate de această instituţie.
Şedinţa festivă organizată cu această ocazie a prilejuit şi lansarea monografiei intitulată chiar aşa: „100 de ani de alimentare cu apa în sistem centralizat” .
Printre invitaţi s-au numărat Marinela Naumescu, reprezentantul Ministerului Mediului, Vasile Ciomoş, preşedintele Asociaţiei Române a Apei (A. R. A.), Doina Franţ, de la Jaspers Brussels sau Gal Katalin, director al Organismului Intermediar Cluj, dar şi reprezentanţi ai diferiţilor operatori similari de apă canal din diferite zone ale ţării.
Primarul municipiului Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, a fost primul care a vorbit celor prezenţi, la invitaţia directorului general al Companiei de Apă ”Arieş”, Alexandru Sabău: ” Vreau să-i felicit pe cei de la Compania de Apă”Arieş” (C.A.A.) pentru că au lucrat mai ales la acest proiect de aproape 90 de milioane de euro şi pentru cum au ştiut să-l gestioneze. Le mulţumesc colaboratorilor de la Ministerul Mediului şi de la Bruxelles” a punctat edilul din Câmpia Turzii.
Vasile Ciomoş, preşedintele Asociaţiei Române a Apei a spus: ”Este o onoare pentru noi să fim alături de cei din C.U.A. pentru o ocazie atât de specială: 100 de ani. Un secol este o vârstă deosebită, un dar preţios pe care cei care au întemeiat sistemul de alimentare cu apă ni l-au lăsat. De aceea trebuie să-i cinstim pe predecesori, dar şi pe cei care lucrează acum aici, pe cei care au reuşit să întinerească acest sistem de alimentare, să-l modernizeze” a precizat directorul A. R. A.
Între cuvântările invitaţilor a intervenit directorul C. A. A., Alexandru Sabău, care a punctat: ”În toată această perioadă cei care ne-au sprijinit şi le mulţumim, au fost clienţii noştri. Le mulţumim pentru înţelegerea şi răbdarea de care au dat dovadă în toată această perioadă în care s-a muncit pentru schimbarea reţelelor de apă şi canalizare”.
Reprezentantul Ministerului Mediului, Marinela Naumescu: ”Vă urez să nu vă pierdeţi entuziasmul nici în perioada următoare şi vă aştept în etapa următoare de accesare a altor fonduri europene” i-a încurajat Naumescu pe reprezentanţii Companiei de Apă ”Arieş”.
Doina Franţ, de la Jaspers Brussels a spus şi ea celor prezenţi: ”Este într-adevăr o vârstă onorabilă, cea de 100 de ani, şi vă urez alte multe sute de ani. Aţi rămas şi sper că veţi fi şi în continuare o mare familie, cea a operatorilor de apă şi Asociaţia Română a Apei (A. R. A.). Să încercăm să schimbăm în bine toate obstacolele care ne stau în cale”.
Că proiectul ISPA, de aproape 90 de milioane de euro al Companiei de Apă ”Arieş” este unul de pionierat în România nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dar implementarea de la noi este, iată, conform declaraţiei unuia dintre directorii unei companii similare din Miercurea Ciuc, un exemplu pentru cei din zone unde nu au existat niciodată probleme la alimentarea cu apă. Zolya Laszlo, directorul firmei Harviz, care furnizează apa în Miercurea Ciuc, a mărturisit, după ce a transmis salutul celor din secuime că ”Noi nu avem reţele de 100 de ani dar sperăm că vom ajunge să le avem. Vă felicit pentru progresul pe care l-aţ realizat şi trebuie să mărturisesc că dumneavoastră aţi fost exemplul meu, pentru a implementa programul POS mediu” a spus directorul din Miercurea Ciuc.
După încheierea discursurilor, profesorul Valentin Vişinescu a vorbit pe scurt despre monografia editată cu această ocazie, intitulată „100 de ani de alimentare cu apă în sistem centralizat”, după care s-a vizionat un film realizat cu aceeaşi ocazie aniversară.