Conducerea Companiei de Apă Arieş (C.A.A.) este convinsă că operatorul serviciului de apă canal din Comunitatea Urbană Arieş se află ”în cărţi” pentru obţinerea unei alte finanţări importante din partea Uniunii Europene, pentru ducerea la bun sfârşit a modernizării sistemului de alimentare cu apă şi canalizare începută prin proiectul finalizat în acest an.
Este vorba, conform afirmaţiilor directorului general al Companiei de Apă Arieş, Alexandru Sabău, de alte aproape 66 de milioane de euro pe care C.A.A. le solicită ca finanţare pentru canalizarea şi alimentarea cu apă în totalitate a Comunităţii Urbane Arieş (C.U.A), după ce, în ultimii cinci ani, compania a derulat cu succes un proiect de aproape 80 de milioane de euro, nerambursabili, din partea Uniunii Europene.
O ”mană cerească” pentru sistemul învechit şi plin de rugină şi azbest prin care apa potabilă ajungea la robinetele celor din Turda, Câmpia Turzii şi comunele din împrejurimi. Desigur că implementarea unui proiect de o asemenea anvergură, în care au fost în joc atâţia bani, a provocat şi sincope şi neplăceri clienţilor C.A.A. Circulaţia îngreunată sau gropile din străzile prost refăcute de firmele care au lucrat în proiect sunt doar câteva dintre neajunsurile suportate de cetăţenii din C.U.A. pe întreaga durată a implementării proiectului. Însă modernizarea unui întreg sistem de alimentare cu apă, care se face o dată la câteva zeci de ani, merită multe sacrificii, mai ales când ai oportunitatea de a primi pentru modernizările tale 80 de milioane de euro de la europeni.
Câţi români nu ar vrea să fie în locul celor din Câmpia Turzii şi Turda? Iar succesul implementării proiectului i-a făcut, se pare, pe cei de la Compania de Apă Arieş, să-şi dorească mai mult. Aşa că, susţine directorul general Sabău, s-au făcut proiecte şi s-au întocmit toate documentaţiile necesare pentru obţinerea altei finanţări, cu scopul declarat de a aduce întregul sistem de apă-canal din C.U.A. la un nivel demn de Uniunea Europeană.
În cadrul celei mai recente conferinţe de presă susţinută de conducerea C.A.A., directorul Alexandru Sabău a susţinut că noul proiect al Companiei de Apă Arieş a fost declarat eligibil datorită faptului că, susţine el, ”am reuşit implementarea la timp a primului pas, în speţă a celor 79,9 milioane de euro şi am fost chemaţi la minister pentru a construi master-planul pentru accesarea pasului doi al proiectului de la noi”. Conducerea C.A.A. se declară optimistă în a reuşi să obţină această nouă finanţare, mai ales că documentaţia este deja întocmită, urmând doar a se parcurge etapele procedurale tipice unor astfel de demersuri.
Suma solicitată prin noul proiect pe care CAA speră să-l deruleze în viitor cu finanţare europeană, dar şi cu o anumită cotă de la guvern şi de la autorităţile locale, este de 65,9 milioane de euro.
”Aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, fondurile care vin dinspre Uniunea Europeană au început să de subţieze simţitor pentru România. Noi intrăm în ceea ce UE numeşte ”step two” (pasul doi) al fondurilor de coeziune, 2014-2020, deci nu este în programul 2007-2013, cu ce a rămas. Nu ştim suma exactă care va fi alocată României pe POS Mediu sau ce program va fi ulterior, însă suma solicitată de noi este de 69,9 milioane euro, având în vedere că nu mai avem staţie de epurare de solicitat”, a explicat directorul general Alexandru Sabău care îşi susţine părerea chiar dacă guvernul Ponta a trecut la versiunea 2.0.
În limbaj tehnic, ne vorbeşte managerul de proiect, inginerul Traian Giurgiu: ”Pentru partea a doua am depus două draft-uri la minister din master planul refăcut de către firma Louis Berger, care prestează managementul proiectului respectiv. Avem ultima variantă, varianta a III-a, care acum este în analiză la minister şi sperăm cât mai repede să fie aprobată suma pentru a putea în continuare proceda la efectuarea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru pasul 2014-2020”, a mai dezvăluit Giurgiu, vorbind despre paşii următori ai C.A.A.