În cadrul conferinţei de presă organizate marţi, 14 august, la sediul Companiei de Apă Arieş, directorul general al CAA, Alexandru Sabău, a reliefat faptul că, în actuala perioadă secetoasă, la Turda nu au existat restricţii de utilizare a apei potabile sau indicaţii privind raţionalizarea apei, aşa cum au fost în alte zone din ţară.
Acest fapt se datorează, precizează Alexandru Sabău, investiţiilor făcute de CAA în reabilitarea puţurilor şi a surselor de apă, dar şi a unui proiect – care încă este în desfăşurare – de notificare a defectelor apărute.
Dintr-o altă perspectivă, Laurenţiu Turcu – şef departament SDI – a făcut o scurtă istorie a surselor de alimentare cu apă de-a lungul celor 100 de ani de funcţionare a ceea ce azi este CAA. Astfel, Laurenţiu Turcu preciza că prima sursă de alimentare cu apă a Turzii a fost cea de pe strada Bogata, sursă făcută în 1912 şi care a rezistat în timp până la finele anilor '40. La momentul respectiv, conducătorii Întreprinderii Comunale – cum se numea atunci actuala CAA – precizau că seceta face aproape imposibilă alimentarea cu apă a anumitor părţi ale oraşului (exemplul dat de Laurenţiu Turcu era Turda Nouă), soluţia fiind găsirea unei noi surse de apă.
Aşa a apărut varianta cu sursă de alimentare de la Mihai Viteazu, unde cosnstrucţia sursei a început în 1956 şi a durat până în 1958. După zece ani, perioadă în care s-au mai înregistrat perioade secetoase, constatându-se că şi debitul de la sursa de la Mihai Viteazu a scăzut de la 300 l/s la 150 l/s (în perioadele secetoase), din nou a apărut necesitatea găsirii unei alte surse de apă.
Astfel, construcţia sursei de apă de la Corneşti a început în 1974 şi a durat până în 1975, sursa fiind dată în funcţiune în 1977. În cei 100 de ani de existenţă a CAA s-a constatat o ciclicitate a perioadelor secetoase, perioade care în ultima vreme par din ce în ce mai acute.
"Noi, în propunerile de plan de investiţii pe care le vom face pentru anul viitor la Consiliul local, ne gândim să evaluăm şi să găsim metode pentru a fi pregătiţi pentru aceste perioade. De exemplu există aşa-numita îmbogoţire a pânzei freatice prin inundare artificială, la care ne gândim", explica Laurenţiu Turcu, precizând că ideea va fi prezentată Consiliului local Turda şi dacă forul deliberativ local va decide că există fonduri, ideea ar putea fi pusă în practică, metoda fiind eficientă pentru a oferi o siguranţă a CAA în ceea ce priveşte perioadele secetoase.
De asemenea, pentru Câmpia Turzii sunt avute în vedere soluţii de completare a debitului de apă prin pompare din apa râului Arieş.
"La fel, este în curs de finalizare o investiţie la sursa Poiana care va fi pusă în funcţiune şi care, iarăşi, va completa debitul necesar în zonă fiindcă asta este o soluţie", adăuga Laurenţiu Turcu vorbind din nou de necesitatea acumulării de capacităţi de apă relativ mari pentru ca atunci când scade debitul din cauza secetei, furnizorul de apă să fie pregătit pentru acoperirea scăderii de debit.
Mai mult, Laurenţiu Turcu a reluat ideea directorului Alexandru Sabău, potrivit căreia serviciul de furnizare de apă este în expansiune şi atunci CAA trebuie să fie pregătită să primească noi clienţi cărora să le poată asigura furnizarea serviciului.
"În vizita care o veţi face, veţi vedea la sursa Hăşdate ce efect a avut seceta şi totuşi noi suntem în bună regulă şi nu am făcut programe de sacrificii, aşa cum se recomandă prin legea apelor", anticipa Laurenţiu Turcu vizita în teren, vizită care a confirmat secarea pârâului Hăşdate, şeful departamentului SDI amintind că, în perioadele secetoase, mai degrabă trebuie sacrificaţi agenţii economici, iar populaţia trebuie să beneficieze de apă.
(Ziarul 21, Marian OPREA, 15 august 2012)