După ce timp de două luni săreau ca arşi când auzeau de Compania de Apă „Arieş” sau de numele directorului Alexandru Sabău, unii dintre aleşii locali din Câmpia Turzii ne-au confirmat că era doar gargară (scuzaţi expresia) şi campanie electorală. Altfel, cum putem cataloga faptul că după ce l-au chemat în repetate rânduri la discuţii, acum consilierii nu l-au mai lăsat pe Sabău să vorbească.
Executivul a trecut pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna trecută o informare privind stadiul în care se află proiectul de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare. Consilierul local PNL, Iosif Şandor, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai directorului Sabău a dorit chiar scoaterea de pe ordinea de zi a informării, motivând că nu i s-a pus la dispoziţie o informare pe care să o studieze. Totuşi, Sabău a prezentat un material, urmărit însă de foarte puţini dintre aleşi. La final ne aşteptam să se vorbească de prima de 1,8 miliarde de lei, de abuzurile din CAA, de tricourile portocalii şi celelalte subiecte apărute în campanie. Numai că brusc, nici pe Iosif Şandor, nici pe Marius Bordea şi nici pe „inegalabilul” Daniel Armenean nu i-au mai interesat aceste amănunte. Era momentul lor de a demonstra că nu au fost doar subiecte electorale. Dar nu au profitat.
În altă ordine de idei, directorul CAA, Alexandru Sabău a spus că există întâlniri săptămânale cu supervizorii proiectului, constructorii şi specialiştii companiei, pentru a se putea monitoriza cât mai atent fiecare pachet de lucrări.
Sabău spune că acuzaţiile sunt nefondate!
Nelăsat să vorbească în plenul şedinţei, pentru a răspunde acuzaţiilor care i s-au adus, directorul Companiei de Apă Arieş a convocat o conferinţă de presă ad-hoc, în care şi-a prezentat explicaţiile, punctual, pentru fiecare acuzaţie în parte.
Alexandru Sabău susţine că nici una dintre acuzaţii nu are susţinere. El a precizat că majorarea tarifelor a fost făcută legal, pe baza unor aprobări date de consilieri în momentul în care s-a semnat acordul de finanţare, aceştia fiind conştienţi încă de la acel moment că preţul apei va trebui rectificat, etapizat. Nici majorarea cuantumului apei canalizate, de la 80% la 100% apă consumată, nu ar fi contrară legislaţiei. Ba mai mult, se bazează pe norme clare interne şi pe faptul că devenind o companie europeană, CAA trebuie să respecte normele din UE, care tarifează la canalizare 100% din apa consumată.
„Precizăm încă odată că directorul general nu a beneficiat de o primă de 184.000 de lei”, a spus Sabău referitor la o altă acuzaţie la adresa sa.
El a mai precizat că au fost controale care au verificat problema şomajului tehnic, a „concedierii” personalului şi a angajărilor efectuate, dar nu s-au găsit nereguli. În privinţa autoturismului Toyota, directorul CAA a susţinut că l-a cumpărat cu un discount de 40%, preţul fiind sub 10.000 de euro, motiv pentru care nu a fost nevoie de licitaţie. Iar referitor la culoarea portocalie pe care o poartă angajaţii, Sabău a explicat că „este o culoare vizibilă”, fiind necesară în munca de teren, dar şi în cultura organizaţională a companiei, care impune anumite standarde şi etichete.
Date tehnice proiect, pentru Câmpia Turzii:
Extindere reţea de distribuţie apă: 2,3 km
Extindere reţea canalizare: 4 km
– valoare totală distribuţie + canalizare: 2.799.863 lei
– finalizare: 13.12.2012
Reabilitare reţea de distribuţie apă: 17,3 km
Reabilitare reţea canalizare: 13,2 km
– valoare totală distribuţie+canalizare: 13.485.984,06 lei
– finalizare: 24.06.2011
Reabilitare staţia de tratare a apei
– 7.370.847 lei
– finalizare: 21.01.2011
Reabilitare staţie de pompare a apei
Reabilitare staţia de epurare
– 71.820.000 lei
– finalizare: 15.03.2012
(Articol apărut în săptămânalul Ziarul AS, în data de 25 ianuarie 2010)