„Compania de Apă ARIEȘ în primul rând are ca obiective oferirea unor servicii de înaltă calitate cetățenilor pe care îi deservește și nu-s puțini, peste 21 de mii de oameni Aceste servicii se concretizează într-o apă potabilă constant bună, un serviciu ireproșabil de canalizare și asigurarea continuității acestora. Aceste lucruri și obiective se pot realiza doar prin îmbunătațirea rețelelor de apă și canal, dar și prin preocuparea permanentă pentru CALITATE a tuturor serviciilor asigurate de noi.” afirmă directorul general al CAA – Cristian Octavian Matei.
Pentru o mai bună înțelegere a serviciilor prestate de CAA, ne-am propus să oferim, săptămânal, informații opiniei publice, despre investițiile și activitățile companiei. Despre sistemul SCADA, fiind un sistem foarte complex, sunt foarte multe informații de oferit publicului și de aceea ele vor fi structurate în mai multe comunicate.
Ce este SCADA?
S C A D A este prescurtarea pentru Monitorizare, Control și Achiziții de Date (Supervisory Control And Data Acquisition). Termenul se referă la un sistem amplu de măsură și control. Automatizările SCADA sunt folosite pentru monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport al apei și apei uzate.
Beneficiile aduse de acest proces sunt atât pentru clienți, cât și pentru companie. Printre aceste beneficii se numără:
2. EFICIENȚA
Fig.2. Model ecran punct de monitorizare staţie de pompare apă uzată str. Andrei Mureșanu
În cazul nefuncționării stațiilor de pompare apă uzată:
1. Sunt create neplăceri locatarilor prin miros neplăcut .
2. Este afectată calitatea rețelelor – colmatarea rețelei de canal și a rețelei pluviale
Odată implementat acest sistem, cel puțin cele două dintre neplăcerile menționate anterior, vor fi excluse.
3. OPERATIVITATE
Fig.3 Nivel rezervoare apă potabilă Mihai Viteazu, Cetate
Cum se lucrează în acest sistem?
1. Până acum SE CITEAU MANOMETRELE MONTATE PE IEȘIREA DIN REZERVOARE prin telefon.
2. Informațiile transmise din teren sunt monitorizate 24h din 24 în cadrul dispeceratelor de către operatori. Dispecerul va transmite personalului din teren, dispozițiile de operare în urma analizării informațiilor primite prin sistemul SCADA . În trecut, responsabilul era informat telefonic de către personalul din teren cu privire la starea echipamentelor, fiind luata o decizie numai după această informare. Sistemul comunicațional era deficitar și predarea-preluarea informațiilor era tergiversată.
Revenim cu informații despre sistemul SCADA.