In acest articol prezint cateva selectii avand ca tema fondurile europene de pe 2 site-uri de ziare: Ziarul Financiar si Gandul. Mai jos sunt extrasele:
“România va obţine, potrivit premierului, anul acesta decontările de la Bruxelles pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) şi pe Programul Operaţional Regional (POR), dar, în privinţa POSDRU (programul pentru resurse umane) plăţile ar putea întârzia din cauza neînţelegerilor dintre Comisia Europeană şi Parlamentul European pe marginea rectificării Fondului Social European care alimentează POSDRU.
POS Mediu (4,5 mld. euro), POSDRU (3,4 mld. euro) şi POR (3,7 mld. euro) sunt presuspendate de Comisia Europeană, dar plăţile ar putea fi reluate până la finele anului, ceea ce înseamnă că România ar putea depăşi anul acesta rata de absorbţie din prezent de 9,7% (1,8 mld. euro din totalul fondurilor alocate între 2007 şi 2014 pe programele de coeziune).”
“Comisia Europeană a propus corecţii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, până la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiaşi program şi contractele de achiziţie publică dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR în cadrul POS Transporturi.
Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.”
“Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a devenit ţinta criticilor europene după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, a transmis statelor membre ale UE propunerea sa pentru bugetul multianual al Uniunii (2014-2020) care prevede tăierea a 75 mld. euro din proiectul de buget de 1.033 mld euro înaintat de Comisia Europeană.
În propunerea lui Rompuy, fondurile de coeziune vor fi reduse cu 29,5 mld. euro (de la peste 300 mld. euro, în total), iar fondurile pentru agricultură cu 25 mld. euro.
Ţările care au o rată de absorbţie de sub 60% în exerciţiul financiar actual (2007-2013) vor fi penalizate dându-li-se bani mai puţini decât celorlalţi (fondurile lor nu pot depăşi procentul de 15% din alocările actualului exerciţiu financiar). Cum România are o rată de absorbţie de sub 10%, este clar că va fi între cei “penalizaţi”.”
Augustin BOER – Financial si Institutional Apa