Lucrările de extindere şi de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare, pe care Compania de Apă Arieş (CAA) le realizează în cadrul unui amplu proiect în municipiul Turda, la Câmpia Turzii şi zonele limitrofe, în valoare de 79,9 milioane de euro, din care aproximativ 80% sunt fonduri europene, vor fi finalizate la sfârşitul lunii octombrie, cu mult înainte de termenul stabilit.
Directorul general al CAA, Alexandru Sabău, a declarat, miercuri, că toate lucrările proiectului sunt în grafic, cu un procent de realizare de 92% la apă şi 82% la canalizare, absorbţia fondurilor europene fiind de 41,23%.
„Cu aceste realizări ne situăm între primii trei operatori de apă din România din punct de vedere al progresului fizic şi între primii cinci în privinţa progresului financiar. La absorbţia fondurilor europene ocupăm chiar poziţia a doua la nivel naţional”, a arătat directorul companiei, precizând, totodată, că proiectul este între primele din ţară care vizează reţelele de apă şi canalizare, primul contract cu finanţare europeană pe acest domeniu fiind semnat de municipiul Giurgiu, iar al doilea de municipiul Turda.
Potrivit directorului general al companiei, lucrările se vor încheia la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Vor rămâne în execuţie două zone de lucru – staţiile de tratare şi epurare a apei din Câmpia Turzii – cu termene de finalizare în luna martie 2012. Aceste două obiective reprezintă pilonul principal al proiectului, valoarea lor ridicându-se la circa 20 de milioane de euro din totalul celor 79,9 milioane de euro. Sunt promisiuni din partea constructorilor italieni şi români că şi aici lucrările se vor termina în avans.
Lucrările de aducţiune de apă s-au sincronizat cu cele de canalizare, astfel că şantierul de pe străzi nu a creat un dublu disconfort populaţiei. Pe de altă parte, asfaltul carosabilului şi al trotuarelor afectat de şantier va fi refăcut de Compania de Apă Arieş. Pentru extinderea sistemului de aducţiune a apei s-au folosit atât surse subterane, de adâncime, cât şi de suprafaţă, din zona Hăşdate, pentru Câmpia Turzii.
„Calitatea apei de suprafaţă, din Hăşdate, şi a celei de adâncime sunt sensibil apropiate. În urma unei analize chimice pe care am făcut-o comparativ cu 11 tipuri de apă îmbuteliată, din comerţ, apa de Turda şi cea de Hăşdate s-au situat pe locurile 6 şi 7 în privinţa purităţii, exceptând conţinutul de clor. Noi tratăm apa cu clor, ca măsură sanitară de siguranţă. Dacă nu ar avea clor, apa de Turda şi Hăşdate ar putea fi comercializată ca apă plată şi chiar preconizăm un astfel de proiect, în viitor”, a afirmat directorul Alexandru Sabău.
Compania de Apă Arieş deserveşte, în prezent, 110.000 de locuitori. Sursele de apă potabilă folosite în prezent pentru consumul populaţiei, fără cele de rezervă, pot să asigure necesarul de apă potabilă pentru 140.000 de locuitori, după cum a explicat directorul companiei, relevând, în context, că schimbările climaterice anunţate de specialişti, pentru viitorul apropiat, cu perioade prelungite de secetă, nu vor afecta buna alimentare cu apă din zona Turda.
„Dar, ar trebui să învăţăm să preţuim mult mai mult apa. Grădinile nu trebuie udate cu apă potabilă. Maşinile nu trebuie spălate cu apă de băut, nici la grupurile sanitare nu ar trebui folosită decât apa rezultată din procese de epurare. Compania a început o campanie intitulată „Preţuim apa – preţuim viaţa” de conştientizare a cetăţenilor în această privinţă. Am început cu copiii de la grădiniţe şi de la şcolile generale, în anul şcolar 2010 – 2011, iar săptămâna viitoare vom primi vizita primului grup de elevi din actualul ciclu de învăţământ, care vor vedea uzina de apă, puţurile de aducţiune şi staţiile de epurare”, a spus Alexandru Sabău. AGERPRES
(Portalul Naţional de Administraţie Publică, 22.09.2011)