Peste 20 de asociaţii de proprietari din Turda au dat în judecatã Compania de Apã Arieş (CAA). Clienţii CAA au reclamat practicarea unor tarife nelegale, la apã şi canalizare, prin care, în perioada iulie 2009 – februarie 2010, compania a încasat circa 2,18 milioane de lei, respectiv peste 500 de mii de euro.
Conform unui studiu întocmit de specialişti din cadrul USL Turda, prezentat presei de cãtre fostul director general al Companiei de Apã Arieş, Sorin Sãveanu, operatorul de apã şi canalizare a practicat tarife nelegale, de la 1 iulie 2009, pînã în 24 februarie 2010. În 2008, tarifele practicate de Compania de Apã Arieş, de 1,78 lei pentru un metru cub de apã potabilã, respectiv 1,41 lei pentru metrul cub de apã uzatã, deversatã în reţeaua publicã de canalizare, au fost aprobate prin hotãrîrea 131 din 18 august 2008 a Consiliului local Turda. Un an mai tîrziu, din iulie 2009, tarifele practicate de CAA au crescut de la 1,78 la 2,08 lei, pentru apã, respectiv de la 1,41 la 1,57 lei, pentru canalizare şi epurarea apelor uzate.
Deşi Compania de Apã Arieş a practicat aceste tarife de la 1 iulie 2009, Consiliul local Turda le-a aprobat abia dupã opt luni, prin hotãrîrea nr.10, din 24 februarie 2010. Iniţial, ca bazã legalã a majorãrii tarifelor în iulie 2009, se invoca o hotãrîre luatã în acest sens de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitarã „Apa Vãii Arieşului” (AVA), însã aceasta primea atribuţia de modificare a tarifelor practicate de Compania de Apã Arieş abia în 24 februarie 2010, cînd, prin hotãrîrea nr. 11, Consiliul local Turda aproba modificarea statutului AVA. În urma modificãrii, paragraful „d” din alineatul 2 al articolului 18, din Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã „Apa Vãii Arieșului”, prevede cã „Asociaţia va aproba tarifele care vor fi aplicate de operator în aria geograficã corespunzãtoare competenţei teritoriale a acesteia, conform politicii tarifare stabilite de Asociaţie şi procedurilor legale în vigoare”.
Deoarece, potrivit studiului USL, pentru adoptarea tarifelor practicate de CAA, de la 1 iulie 2009 „nu a existat niciun temei legal” asociaţiile de proprietari care au dat în judecatã Compania de Apã Arieş solicitã returnarea sumelor încasate în plus, de 0,3 lei pentru un metru cub de apã potabilã şi de 0,16 lei, pentru un metru cub de apã uzatã, deversatã în reţelele de canalizare din Turda, respectiv Cîmpia Turzii.
La un total estimat de aproximativ 1,44 milioane de lei se adaugã încã aproape 729 de mii de lei, sumã ce ar fi fost încasatã în plus, în perioada iulie 2009 – februarie 2010, de Compania de Apã Arieş, prin majorarea „fãrã niciun temei legal, de la 80, la sutã la sutã, a cantitãţii de apã deversate în reţelele publice de canalizare” din cele douã oraşe amintite. În studiul întocmit de cãtre specialiştii USL Turda se apreciazã cã „aceastã majorare s-a fãcut şmechereşte”.
Reprezentantul celor 21 de asociaţii de proprietari care au dat în judecatã Compania de Apã Arieş, Ionel Bercea, spune cã a mai existat o acţiune în instanţã, declanşatã la începutul anului 2011. Potrivit lui Bercea, atunci reclamanţii au pierdut procesul, întrucît, dupã ce au acceptat concilierea propusã de CAA, nu au achitat taxa de timbru şi, la termenul fixat de instanţã, la o datã anterioarã celei la care era programatã concilierea, procesul s-a stins. Procesul actual a trecut de-al doilea termen, fixat luni, 19 decembrie.
Cu alte ocazii, directorul general al Companiei de Apã Arieş, Alexandru Sabãu, referindu-se la acuzațiile formulate la adresa operatorului de apã şi canal din Turda şi Cîmpia Turzii, a invocat ca temei legal al modificãrii tarifelor din 2009 hotãrîrea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã „Apa Vãii Arieşului”, respectiv hotãrîrea prin care consiliile locale ale unitãţilor teritorial-administrative din componența AVA au delegat acestei structuri dreptul de a stabili tarifele practicate de CAA. De aceastã datã, Alexandru Sabãu nu a putut fi contactat.