Ce trebuie sa fac pentru a obţine un branşament de apa/racord canalizare?
Orice solicitant persoană fizică sau juridică, dacă doreşte un branşament de apă/sau racord de canalizare trebuie să depună la registratura Companiei de Apă Arieş o cerere tip si documente specificate in formular.
Etapele realizării branşamentului /racordului sunt:
-solicitare emitere aviz principiu
-solicitare emitere aviz tehnic de branşare/racordare
-semnare contract ,execuţie branşament/racord cu CAA
-obţinerea autorizaţiei de construire
-execuţia lucrării
-recepţia lucrării
-contract servicii de alimentare cu apă/canalizare
Dacă nu sunt găsit acasă când este programată citirea contorului cum procedez?
Dacă reprezentantul CAA are acces la contor ,valoarea facturii va fi stabilită pe baza consumului real .Dacă nu este posibil acest lucru atunci se facturează media lunară stabilită in contract.Pentru a evita emiterea facturii estimate puteti transmite indexul contorului la nr.de tel. 0264311771 sau la sediul CAA str.Axente Sever nr.2 in termen de 48 de ore de la data primirii inştiintării privind citirea contorului.
Unde putem face plata facturii?
Plata facturii se poate face la incasatorii de teren ,la casierie str. Axente Severe nr.2 sau la Banca Transilvania, Banca Carpatica si Trezorerie Cluj.
Daca nu primesc factura?
Neprimirea facturii nu constituie un motiv de neplată.Pentru a vă informa asupra valorii facturii şi a termenului scadent,contactaţi-ne la numărul de telefon 0264/311771 :Direcţia Comercială-Facturare.
În cât timp trebuie plătită factura?
În conformitate cu prevederile Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimenatre cu apă si de canalizare precum şi a Legii 241/2006 a serviciului de alimenatre cu apă şi de canalizare art.30,pct(3),(4) utilizatorii sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciului de care au beneficiat ,in termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturii.Neachitarea facturii in termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage dupa sine penalităţi de intârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplată la termen a obligaţiilor bugetare (0.03% pe zi) incepând cu prima zi dupa data scadenţei.
Cum se emite factura?
Factura se emite lunar,aproximativ la aceeasi data, in baza preturilor si tarifelor aprobate si a cantitatilor efective determinate sau estimate potrivit prevederilor contractuale.
Cum se citeşte indexul contorului?
Indexul care trebuie citit este reprezentat de cifrele scrise cu culoarea neagră.Cifrele nu sunt despărtite prin virgula.Unitatea de măsură este metrul cub.Subdiviziunile nu se citesc.
Cum suntem informaţi in caz de intreruperi de apă programate?
Intreruperile de apă programate sunt anunţate prin comunicate pe siteul Companiei de Apă Arieş ,prin mass-media sau prin anunţuri direct spre consumatori.
De ce apar diferenţele de inregistrare intre contorul de branşament si suma cantităţilor inregistrate de contorul individual de consum?
Una dintre problemele cu care se confruntă Asociaţiile de Proprietari/Locatari, este cea a diferenţelor de consum, respectiv a diferenţelor dintre suma contoarelor de apartament (individuale) si inregistrările contorului de branşament (al Companiei). In primul rând, trebuie reamintită o prevedere legală de principiu: clientul (abonatul) CAA este A.P./L in ansamblul ei, ca persoană juridică, si nu consumatorul individual. Ca urmare, Compania facturează consumul de apă inregistrat la contorul de branşament .
In toate situaţiile, contoarele individuale au in cel mai bun caz, rolul de repartitoare orientative de consum in interiorul A.P./L. si nu de indicator strict al obligaţiilor individuale de plată. Modul de repartizare a consumului/cheltuielilor in interiorul asociaţiei este responsabilitatea exclusivă a A.P./L., CAA neavând dreptul de a se amesteca in problemele interne ale Asociaţiilor.
De cele mai multe ori, diferenţele dintre contorul de branşament si suma contoarelor de apartament, pot rezulta in principal din unul sau dintr-o combinaţie a următorilor factori, fără ca aceştia să fie limitativi:
- Diferenţe de clasă de precizie. Contoarele de branşament ale CAA au de regulă clasa B (intermediară) de precizie, in timp ce mare parte din contoarele de apartament, au clasa de precizie A (cea mai slabă) sau
cel mult B. Aceasta inseamnă ca apometrul CAA inregistrează cea mai mare parte a cantităţii de apă ce trece spre utilizator, in timp ce contoarele de apartament, de precizie inferioară, pot permite, de exemplu, ca pe un robinet ne-etanş să curgă chiar fire subţiri de apă fără sa fie inregistrate. La fel la un vas WC.
Pentru a se incadra in clasa de precizie, majoritatea contoarelor necesită un montaj perfect orizontal. De exemplu, un contor de clasă B, care nu este montat perfect orizontal, trece in clasa de precizie A, necesitînd un debit de pornire de 2 ori mai mare. Rezultă, astfel, ca acest contor va inregistra o cantitate de apă mai mică decît cea real consumată. Bineinţeles că inregistrarea contorului general de bloc (montat orizontal) este cea corectă, ceea ce va duce la o diferenţa aparent inexplicabilă!
- Pierderi pe reţelele si instalaţiile sanitare interioare. Desele cazuri ivite in practică demonstrează că pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot, prin cumulare, sa fie semnificative, fără a fi inregistrate de contoarele de apartament . Ele pot fi cauzate de avarii ale sistemului de distribuţie interioară sau de instalaţii ne-etanşe. De exemplu, un singur fir de apă cu diametrul de doar 2 mm care scapă pe un singur robinet sau vas WC ne-etanşe – neînregistrată de contorul de apartament – poate duce la o pierdere de până la 18 mc pe lună.
- Poziţia de montare. Nerespectarea cu stricteţe a poziţiei de montare a contoarelor de apartament indicată de producător (de regulă, orizontal pentru contoarele de clasa B si vertical pentru cele de clasă A). Un contor instalat chiar uşor inclinat duce la alterarea suplimentară a corectitudinii inregistrării consumului, prin incadrarea in clase de precizie inferioare. Debitul de pornire (debitul de apă care, trecâd prin contor, determină inceperea inregistrării) a unui contor de apartament de clasa B de precizie, de exemplu, montat conform indicaţiilor producătorului (perfect orizontal, cu cadranul in sus) este in jur de 9-10 l/ora. Cea mai mică deviere a poziţiei de montare, determină creşterea semnificativă a acestui debit de pornire, insemnând că o mult mai mare cantitate de apă trebuie sa treacă prin contor până când acesta incepe să inregistreze. Aceasta inseamnă cantităţi de apă care nu sunt inregistrate pe contoarele individuale dar, prin cumulare, sunt inregistrate de contorul de branşament.
- Necorelarea citirilor. Decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament de către CAA si data citirii contoarelor de apartament.
- Consumuri abuzive ale unor locatari care alterează intenţionat inregistrarea contorului propriu de apă. Între practicile cele mai des intâlnite in acest sens se regăsesc umplerea vanei sau a rezervorului WC cu un firicel de apă care nu este inregistrat de contorul de apartament si apoi folosirea acesteia pentru diversele scopuri gospodăreşti; blocarea contorului de apartament prin diverse metode sau chiar inversarea poziţiei lui de montare etc. Toate aceste consumuri abuzive sunt insă inregistrate, prin insumare, pe contorul de branşament, singurul rezultat fiind amplificarea suplimentară a diferenţelor (deja existente datorită ne-etanşeităţii instalaţiilor interioare) dintre suma contoarelor de apartament si contorul CAA .
- Consumuri necontorizate. Sunt frecvente cazurile in care, la subsolurile blocurilor exista câte un robinet de apă. Aceste robinete, dacă sunt folosite (pentru umplerea butoaielor de murături etc.) reprezintă o nouă sursă generatoare de diferenţe. Plus ca, de cele mai multe ori, curg in voie, deoarece nu deranjează pe nimeni. Totuşi, acestea nu sunt altceva decât consumuri pe care contorul de branşament le inregistrează, consumuri care vor apărea apoi ca <inexplicabile> .
Concluzie
Contorul de apartament este un repartitor al consumului total de apă al imobilului pe fiecare apartament. Datorită unora sau unei combinaţii a mai multora din cauzele sus-menţionate, aparitia unor diferenţe, uneori semnificative, intre consumul indicat de apometrul general si suma consumurilor indicate de apometrele de apartament, este normală.
Ce este un contor de branşament si care este limita de proprietate dintre patrimoniul public si cel privat?
Contorul de branşament este aparatul de măsurare a cantităţii de apă consumată de utilizator,care se montează pe branşament intre două vane/robinete,la limita proprietăţii utilizatorului ,fiind ultima componentă a reţelei publice de distribuţie,in sensul de curgere a apei fiind utilizat la determinarea cantităţii de apă consumată in vederea facturării,in conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr.88/2007 şi a Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimenatre cu apă de canalizare.Limita de proprietate intre operator şi utilizator este contorul de branşament.
In cât timp voi primi un răspuns la sesizare?
Termenul de răspuns a sesizării se face in termen de 30 de zile de la data primirii.
De unde provine apa potabilă din rețea?
Apa potabilă furnizată provine din apa brută captată de către Companie, cu ajutorul instalaţiilor specializate, din surse subterane și de suprafaţă, din pârâul Hășdate. Apa este extrasă din pânza freatică cu ajutorul pompelor, urmând a fi clorinată, în funcție de cantitatea de apă și necesități, stocată în rezervoare și apoi pompată către beneficiari.
Apa brută captată are calităţile necesare pentru a fi distribuită direct pentru consum?
Apa brută nu este optimă pentru consum. Apa brută este supusă unui proces de decantare, filtrare şi tratare, după care este analizată din punct de vedere chimic şi biologic, în laboratoarele autorizate ale Companiei pentru a se asigura şi verifica potabilitatea acesteia. Apa din pârâul Hășdate, fiind o apă de suprafață, pentru a fi bună de băut are nevoie de mai multe etape de tratare. Cantitatea de clor necesară în apă se stabilește în funcție de rezultatul analizelor de la laborator – temperatura și încărcătura organică din apă, fiind factori ce influențează cantitatea de clor ce trebuie adăugată. Clorul are rolul de a dezinfecta apa, de a distruge microorganismele ce se regăsesc în apa brută – apa captată de la sursă, astfel apa poate fi consumată în siguranță de populație, neexistând riscul îmbolnăvirilor prin contactarea unor viruși sau bacterii din apa potabilă.
Ce se întâmplă cu apa după ce este folosită (apa uzată) ?
După utilizare, apa folosită de dumneavoastră, împreună cu apa provenită din fenomene meteorologice (ape meteorice), este preluată în sistemul de canalizare şi transportată în Staţia de Epurare. Apa este tratată în vederea curăţării ei de elementele nocive provenite ca urmare a folosirii ei şi redată naturii. Compania de Apă Arieș este constant preocupată ca rețeaua de canalizare să funcționeze în bune condiții dar eficiența sistemului de canalizare depinde în mare măsură și de comportamentul consumatorilor, prin respectarea interdicțiilor privind aruncarea în rețea a obiectelor sau diverse substanțe care duc la colmatare, obturarea rețelei sau poluarea gravă a apei.
Ce puteți face pentru a contribui la prevenirea colmatării/obturării rețelei de canalizare?
Nu folosiți rețeaua de canalizare ca pe un coș de gunoi! Resturile alimentare, deșeurile sau materialele de construcții formează foarte ușor blocaje în canalizare.
Nu acoperiți capacele căminelor de racord! Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor durează mai mult și e cu mult mai dificilă.
Nu aruncați substanțe periculoase în rețea: vopsea, medicamente, ulei alimentar uzat, produsele cosmetice şi de igienă personală, substanţe volatile, corozive, toxice!
De ce este necesară continuarea investițiilor prin programul POIM?
Protejarea apei și asigurarea stării ei ecologice reprezintă unul dintre pilonii politicii de mediu a UE. Investițiile în infrastructura de apă urmăresc dezvoltarea unor sisteme de apă care să asigure condițiile de calitate conform cu cerințele Directivei Europene, cu influență directă asupra sănătății populației, asigurarea siguranței în exploatare, a continuității în furnizarea serviciului de alimentare cu apă, eliminarea deficiențelor actuale, funcționarea sistemelor cu costuri de exploatare minime și posibilitatea extinderii acestora în viitor.
Reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă va contribui la conservarea pe termen lung a resurselor de apă;
Reducerea poluării râurilor prin tratarea apelor uzate înainte de deversare va stimula dezvoltarea biodiversității, a activităților de agrement, a agriculturii irigate precum și dezvoltarea industrială și comercială din aria de investiții.
Nu ai găsit răspuns?
Nimic mai simplu, completează formularul de mai jos şi noi o să îţi răspundem în cel mai scurt timp.
Compania de Apă Arieş doreşte să va ofere toate informaţiile de care dumneavoastră aveţi nevoie. Rubrica Formulare online a fost special creată pentru a putea descărca şi complecta toate formularele CAA fără a mai fi nevoie să vă deplasaţi la sediul nostru. Telefoane utile, e locul unde găsiţi numerele de telefon şi adresele de email pentru fiecare departament. Modalităţi de plată, unde, cum şi când puteţi achita facturile dumneavoastră.
Obiectivul de bază al oricărei companii care se ocupă cu distribuţia de apă potabilă, este asigurarea alimentării continue cu apă potabilă şi menţinerea unui nivel ridicat al calităţii acesteia.
În urma rezultatelor bune ale primului proiect pe fonduri europene, Compania de Apă Arieș se află în topul celor mai performanți operatori de apă și apă uzată din țară.
Investițiile viitoare, fie din surse proprii, fie din fonduri europene, vor permite continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată și vor duce implicit la creșterea calității serviciilor distribuite de către CAA cetățenilor.