LABORATOR ANALIZE APE STAȚIA DE EPURARE
În vederea îndeplinirii obligaţiilor impuse de legislația în vigoare Laboratorul de Analize Ape Uzate a fost adaptat permanent la cerinţele tehnice actuale, asigurându-se condiţiile de lucru necesare funcţionării în condiţii optime, disponibile pe moment.
Dotarea Laboratorului a fost aliniată treptat la cerinţele din ramura de activitate, prin achiziţionarea de echipamente noi şi performante din resurse proprii şi programe de finanţare, constând din aparatură achiziţionată de către CAA în cadrul finanţări POSMEDIU.
1. Monitorizarea stării şi evoluţia calitativă a apelor uzate rezultate în urma procesului de epurare se face în baza legislației în vigoare HG nr. 188 / 2002 , actualizată prin HG nr. 352 / 2005 .
Calitatea apei uzate este dată de totalitatea proprietăţilor fizice, chimice, biologice şi bacteriologice. Aceste proprietăţi în condiţii naturale provin , pe de o parte din dizolvarea substanţelor din aer, sol şi a rocilor cu care apa vine în contact, iar pe de altă parte din dizolvarea substanţelor din procesele biologice ale organismelor vii din apă.
În afara acestor condiţii naturale calitatea apelor este afectată şi de contactul cu substanţele provenite în urma activităţilor umane (activităţi gospodăreşti, agricultură, industrie etc.)
Epurarea apelor uzate se defineste ca un ansamblu de măsuri și procedee, prin care cantitățile de impurități chimice sau microbiologice sunt diminuate astfel încât apa rezultată să poată fi varsată într-un receptor ( râu ) fara să-i dauneze din punct de vedere calitativ .
În urma epurării fizico-mecanice , chimice și biologice rezultă :
- Ape epurate ce nu mai conțin substanțe nocive pentru mediul înconjurator
- Nămoluri care sunt prelucrate și valorificate
Epurarea apelor uzate se poate realiza prin urmatoarele procedee :
- Mecanice
- Chimice
- Biologice
2. Monitorizarea stării și evoluția calitativa a apelor uzate industriale provenite de la agenții economici racordați la reteaua de canalizare se face tot în baza legislaței în vigoare HG nr. 188 / 2002 , actualizat prin HG nr. 352 / 2005 .
Apele uzate industriale rezultate în urma proceselor de producție au un conținut ridicat de metale grele în funcție de procesul tehnologic
3. Prestarea de servicii de analize fizico-chimice specifice apelor uzate pentru clienţi
Oferim clienţilor următoarele servicii:
- informarea privind comunicarea continuă, cooperarea în vederea stabilirii condiţiilor în care se vor derula activităţile de ofertare, contractare şi preluarea comenzii, prelevarea probelor, efectuarea încercărilor, respectiv informarea în caz de modificări în efectuarea operaţiilor precum şi emiterea unui raport de încercare
- informaţii în legătură cu metodele şi standardele aplicate
- în scopul îmbunătăţirii activităţii se evaluează feedbackul privind gradul de mulţumire a clienţilor prin completarea de către aceştia a unui chestionar.
Laboratorul efectuează analize de ape uzate pentru clienţi, la un nivel tehnic deosebit, prompt şi respectându-se cerinţele sistemului de management aplicat. În acest scop sunt asigurate:
- calificarea şi instruirea permanentă a personalului în ceea ce priveşte folosirea echipamentelor, şi care participă activ în dezvoltarea şi stabilirea de noi metode de lucru
- instrumentaţie analitică performantă, etalonată şi verificată metrologic
- reactivi corespunzători standardelor de metode în vigoare
4. Metode de lucru şi parametri urmăriţi în efectuarea incercarilor
Laboratorul de Analize Ape Uzate analizează parametri fizico-chimici şi biologici ape uzate, ape de suprafata în funcţie de cerinţele clientului intern, clientului extern şi capacitatea laboratoarelor în ceea ce priveşte dotarea tehnică, mediu şi personal.
Se determină atât indicatori propusi pentru acreditare, cât şi indicatori neacreditaţi prin aplicarea metodelor standardizate conform standardelor europene în vigoare .Pentru determinarea parametrilor respectivi se aplică următoarele metode:
- Metode Spectrofotometrice cu absorbţie atomică- AAS – în flacara pentru determinarea metalelor grele : cupru, crom, nichel, zinc, cadmiu
- Metode Spectrofotometrice în ultraviolet si vizibil UV-VIS pentru determinarea indicatorilor amoniu, nitriți, azotați, fosfor total, fosfați, fier total ionic, sulfați, fenoli, detergenți anionici
- Metode de analiza chimica clasică :
- Metode volumetrice pentru determinarea indicatorilor: cloruri, consum chimic de oxigen ( CCO-Cr), consum biochimic de oxigen ( CBO5) pentru probe diluate si nediluate, oxigen dizolvat, deficit de oxigen
- Metode gravimetrice pentru determinarea indicatorilor: materii în suspensie, reziduu filtrat la 105°C , substanțe extractibile cu solvenți organici
- Metode electrochimice pentru determinarea indicatorilor : pH, temperatura, conductivitate
- Metode de analiza biologică pentru determinarea compoziției nămolului activ
LABORATOR ANALIZE APE STAȚIA DE TRATARE
Apa potabilă este apa destinată consumului uman adică, orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori alte recipiente. (Legea 458/2002 republicată).
Apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, să fie lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană.
1. Laborator
Compania de Apă Arieș în calitate de producător și distribuitor al apei potabile asigură monitorizarea calității apei la sursele de apă, în stațiile de tratare, în rezervoarele de înmagazinare și în rețelele de distribuție.
Compania de Apă Arieș asigură monitorizarea de control și de audit a calității apei potabile în conformitate cu cerințele Legii nr. 458/2002 și HG nr. 974 / 2004 – Norme de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei.
Monitorizarea de control a calității apei se efectuează în Laboratorul de Analize Ape Potabile al CAA, laboratorul fiind înregistrat la Ministerul Sănătății în Registrul laboratoarelor care efectuează monitorizarea calității apei (Certificat de înregistrare nr. 443/10.04.2017).
Graficele de prelevare și analiză a probelor de apă întocmite de către companie sunt avizate anual de către Direcția de Sănătate Publică Cluj (DSP) și cuprind 29 puncte de prelevare din sistemul de distribuție Turda și 19 puncte din sistemul de distribuție Câmpia-Turzii.
Scopul monitorizării de control este verificarea calității organoleptice și microbiologice a apei potabile produse și eficiența procedeelor de tratare în special a celei de dezinfecție în scopul stabilirii dacă apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al parametrilor relevanți din Legea 458/2002.
În cadrul Compartimentului de analize fizico-chimice sunt efectuate următoarele analize: pH, conductivitate, turbiditate, amoniac, nitriți , nitrați, clor, indice de permanganat, cloruri, duritate, sulfați, sulfuri, fier, mangan, etc.
În cadrul Compartimentului de analize micro-biologice sunt efectuate următoarele analize: nr. de germeni la 22°C și 37°C, E. coli, bacterii coliforme, enterococi.
Analizele fizico-chimice și microbiologice efectuate în cadrul laboratorului propriu sunt dublate și completate de analizele efectuate de către DSP Cluj în cadrul monitorizării de audit. DSP funcționează ca instituție care asigură supravegherea și controlul monitorizării calității apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează cerințelor de calitate și nu creează riscuri pentru sănătatea publică.
În anul 2014, Laboratorul de Analize Ape Potabile al CAA a fost acreditat RENAR cu Certificatul LI 1011/2014, acreditare care atesta implementarea unui sistem de management al calității conform standardului SR EN ISO 17025/2005 privind Cerințele generale pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.
Pentru asigurarea calității analizelor laboratorul:
- utilizează metode de analiză adecvate clienților, validate intern
- dispune de personal de management și tehnic competent care corespunde criteriilor de pregătire, instruire și experiență impuse de încercările efectuate
- este dotat cu echipamente performante, verificate metrologic, etalonate și întreținute conform procedurilor stabilite
- este aprovizionat cu reactivi de calitate corespunzătoare.
Laboratorul participa periodic la Scheme de comparări interlaboratoare la nivel național și internațional, participarea la astfel de scheme fiind un instrument valoros de a ne testa calitatea analizelor furnizate și de a ne evalua performanța. Scorul obținut de laborator în urma participării la o astfel de schema a fost bun ceea ce înseamnă ca rezultatele furnizate de noi sunt comparabile cu rezultatele oricărui alt laborator din lume.
2. Analize pentru terți
Laboratorul CAA efectuează contra cost analize fizico-chimice și microbiologice pentru probele de apă pentru diverși solicitanți. Procedura în vederea efectuării analizelor este următoarea:
- Clientul va completa o comandă pe formularul laboratorului sau pe formularul propriu în care va specifica datele (nume firmă, nume persoană privată, date de contact, etc), tipul apei de analizat, indicatorii de calitate ai apei, metodele solicitate, etc. Comanda poate fi depusă la laborator, la secretariatul CAA, poate fi transmisa prin fax la numărul 0264-311772 sau prin e-mail la dresa: office@caaries.ro;
- Laboratorul efectuează analiza comenzii și dacă exista capabilitate anunța clientul asupra modului de prelevare și a datei când va fi adusă proba în laborator;
- În paralel cu analiza comenzii, se efectuează și devizul de plată și se informează clientul asupra prețului analizelor solicitate;
- Pe baza devizului de plată primit de la laborator, Registratura CAA din Turda (str. Axente Sever, nr. 2) întocmește factura;
- Pe baza facturii se achită contravaloarea analizelor (la caseria CAA sau cu ordin de plata);
- Buletinul de analiză se primește în momentul în care se face dovada plății.