Compania de Apă Arieș în calitate de producător și distribuitor al apei potabile asigură monitorizarea calității apei la sursele de apă, în stațiile de tratare, în rezervoarele de înmagazinare și în rețelele de distribuție.
Compania de Apă Arieș asigură monitorizarea de control și de audit a calității apei potabile în conformitate cu cerințele Legii nr. 458/2002 și HG nr. 974 / 2004 – Norme de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei.
Monitorizarea de control a calității apei se efectuează în Laboratorul de Analize Ape Potabile al CAA, laboratorul fiind înregistrat la Ministerul Sănătății în Registrul laboratoarelor care efectuează monitorizarea calității apei (Certificat de înregistrare nr. 443/10.04.2017).
Analizele fizico-chimice și microbiologice efectuate în cadrul laboratorului propriu sunt dublate și completate de analizele efectuate de către DSP Cluj în cadrul monitorizării de audit.
DSP funcționează ca instituție care asigură supravegherea și controlul monitorizării calității apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează cerințelor de calitate și nu creează riscuri pentru sănătatea publică.
Graficele de prelevare și analiză a probelor de apă întocmite de către companie sunt avizate anual de către Direcția de Sănătate Publică Cluj (DSP) și cuprind 29 puncte de prelevare din sistemul de distribuție Turda și 19 puncte din sistemul de distribuție Câmpia-Turzii.
Scopul monitorizării de control este verificarea calității organoleptice, fizico chimice și microbiologice a apei potabile produse și eficiența procedeelor de tratare în special a celei de dezinfecție în scopul stabilirii dacă apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al parametrilor relevanți din Legea 458/2002.
În cadrul Compartimentului de analize fizico-chimice sunt efectuate următoarele analize: pH, conductivitate, turbiditate, amoniu, nitriți , nitrați, clor, indice de permanganat, cloruri, duritate, sulfați, sulfuri, fier, mangan, etc. În cadrul Compartimentului de analize micro-biologice sunt efectuate următoarele analize: nr. de germeni la 22°C și 37°C, E. coli, bacterii coliforme, enterococi.
Pentru asigurarea calității analizelor, laboratorul:
-
Utilizează metode de analiză adecvate clienților, validate intern
-
Dispune de personal de management și tehnic competent care corespunde criteriilor de pregătire, instruire și experiență impuse de încercările efectuate
-
Este dotat cu echipamente performante, verificate metrologic, etalonate și întreținute conform procedurilor stabilite
-
Este aprovizionat cu reactivi de calitate corespunzătoare
În anul 2014, Laboratorul de Analize Ape Potabile al CAA a fost acreditat RENAR cu Certificatul LI 1011/2014, acreditare care atesta implementarea unui sistem de management al calității conform standardului SR EN ISO 17025/2005 privind Cerințele generale pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.
Analize pentru terți
Laboratorul CAA efectuează contra cost analize fizico-chimice și microbiologice pentru probele de apă pentru diverși solicitanți. Procedura în vederea efectuării analizelor este următoarea:
Clientul va completa o comandă pe formularul laboratorului sau pe formularul propriu în care va specifica datele (nume firmă, nume persoană privată, date de contact, etc), tipul apei de analizat, indicatorii de calitate ai apei, metodele solicitate, etc. Comanda poate fi depusă la laborator, la secretariatul CAA, sau poate fi transmisa prin e-mail la adresa: office@caaries.ro;
Laboratorul efectuează analiza comenzii și dacă exista capabilitate anunța clientul asupra modului de prelevare și a datei când va fi adusă proba în laborator;
În paralel cu analiza comenzii, se efectuează și devizul de plată și se informează clientul asupra prețului analizelor solicitate;
Pe baza devizului de plată primit de la laborator, Registratura CAA din Turda (str. Axente Sever, nr. 2) întocmește factura;
Pe baza facturii se achită contravaloarea analizelor (la casieria CAA sau cu ordin de plată);
Buletinul de analiză se primește în momentul în care se face dovada plății.