Mulţi se întreabă cum stau cei de la Compania de Apă cu proiectul de aproape 90 de milioane de euro. Asta şi pentru că ne-am săturat de şantiere, vrem ca drumurile să fie din nou, cât de cât, drepte, şi nu mai vrem să ni se ia apa. Managerul de proiect din cadrul Companiei de Apă Arieş, inginerul Traian Giurgiu, ne-a declarat: ”Per total, avem un grad de realizare, la reţele de apă şi canal, de 99-100%.
Canalizarea a fost finalizată în total. Mai avem mici cuplări, vechile conducte cu noile conducte, cele reabilitate cu cele vechi. Aceste cifre, 55 km la Turda şi 17 km la Câmpia Turzii, ne arată dimensiunea reţelelor înlocuite. Mai avem de realizat cuplări în diverse intersecţii, noduri, cuplări ici şi acolo, adică mici cuplări zonale care nu vor mai necesita mari întreruperi”, susţine Traian Giurgiu. Mai este de terminat Staţia de epurare care deserveşte arealul Turda-Câmpia Turzii şi comunele limitrofe. Aceasta va fi finalizată la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, când va intra în probe, iar apoi va deveni funcţională epurând întreaga cantitate de apă uzată din zonă, astfel încât, în emisar, râul Arieş, să ajungă apă curată, nepoluată.
La rândul său, directorul general al Companiei de Apă Arieş, Alexandru Sabău, a ţinut să precizeze: ”Aş vrea să menţionez că aşa cum spune dictonul Finit Coronat Opus, sfârşitul încoronează opera, aşa şi ultimele cuplări dau măsura capacităţii celor care au lucrat în zona Turda şi Câmpia Turzii. Cetăţenii sunt probabil nemulţumiţi din cauza întreruperilor de apă pe anumite sectoare. Facem încă un apel la înţelegerea clienţilor noştri pentru că, fără aceste cuplări, nu putem merge pe reţelele noi. Intenţia noastră nu este să facem o investiţie de 80 de milioane ca să folosim tot reţelele noi. Intenţia noastră este ca această investiţie de 80 de milioane să fie funcţională, iar ea este funcţională doar dacă se fac cuplările şi racordările la reţelele noi, la reabilitări sau la extinderi.” Cât despre starea deplorabilă a drumurilor, directorul CAA dă asigurări că toate drumurile cu gropi vor fi readuse la starea iniţială. ”Starea drumurilor urmează să fie refăcută şi readusă la stadiul iniţial. Drumurile care au fost reabilitate înainte de anotimpul rece, aşa cum avem nenumărate sesizări, există tasări sau locuri unde tasarea făcută de mijloacele de transport, mai mari, mai mici, se vede că nu a fost cea mai potrivită. Menţionez, aşa cum am spus şi altă dată, că noi avem termene de garanţii la aceste lucrări. Termenul este de 12 luni/pachet. Pe lângă termenul de garanţie noi avem garanţii financiare reţinute pe care putem să le executăm dacă nu suntem mulţumiţi de calitatea lucrărilor, la care vom apela fără reţineri”, a subliniat directorul Alexandru Sabău.
(Ziarul 21, 5 aprilie 2012, Ionel IGNAT)