Stația de compostare a nămolului, din cadrul Stației de Epurare a Apelor Uzate Câmpia Turzii, a fost construită cu finanțare europeană prin intermediul ,,Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată in regiunea Turda – Câmpia Turzii,, și este un proiect unic în România.
Stația de compost, în hală închisă, cu tratarea aerului viciat prin biofiltru, este prima de acest gen de la noi din țară. Nămolul este transformat în compost, iar tot aerul rezultat din acest proces se tratează prin biofiltru, acest lucru reducând poluarea aerului din zonă, eliminând disconfortul pentru gospodăriile din vecinătatea instalației. Stația transformă nămolul rezultat în urma epurării apelor în compost ce poate fi reutilizat în agricultură și întreținerea spațiilor verzi. Practic, urmând pașii exacți ai economiei circulare, stația închide ciclul unui deșeu, și anume nămolul, transformându-l într-un produs util.
Compostarea este un proces de degradare prin auto-încălzire (exotermă), care depinde în principal de amestecul de materiale, umiditate, volum și distribuția mărimii particulelor, precum și gradul de agitare și aerare . In cadrul stației de compostare se amestecă masa verde (deșeuri verzi ) cu nămol provenit din epurarea apei uzate. Astfel, dintr-un deșeu nepericulos vom obține în urma compostării un material fertilizant bio, folosit în agricultură, horticultură, spații verzi .