Compania de Apă Arieș a dezvoltat pe parcursul anului 2012, în afara lucrărilor din cadrul celebrului proiect de aproape 80 de milioane de euro, mai multe investiții, pe banii comunităților locale din cadrul Comunității Urbane Arieș sau chiar cu sume ale operatorului de apă canal.
La încheierea anului 2012 se poate face o retrospectivă a ceea ce s-a făcut pe lângă proiectul respectiv, în sensul că din fonduri de la cele două municipii şi de la consiliile locale ale comunelor, la solicitarea lor şi de comun acord cu Compania de Apă Arieș, pe baza planului anual de investiţii, se fac obiective care completează reţelele de apă şi canalizare şi celelalte construcţii conexe.
Inginerul Laurențiu Turcu, șef Departament strategie – dezvoltare – investiții (SDI) din cadrul Companiei de Apă Arieș ne exemplifică: ”În 2012, la Turda, au fost 14 obiective finanţate de la Consiliul Local, dintre care trei la apă, la reabilitări ( în lungime totală de 1100 metri) și 11 reprezentând rețele de canalizare pe 11 străzi (în lungime totală de 3200 de metri). La Câmpia Turzii au fost 16 obiective dintre care nouă reabilitări de reţele de apă, în lungime totală de 2800 m, şi șapte extinderi de canal, în lungime de 1800m. La comune, la Mihai Viteazu, s-au realizat extinderi de apă pe cinci străzi în lungime totală de 1400m, la Viişoara pe o stradă în lungime de 500m şi la Luna pe altă stradă în lungime de 150 m, deci în total 2050 m de reţele de apă s-au extins”, vorbește inginerul Laurențiu Turcu, la concret.
De asemenea s-au făcut investiţii la surse, respectiv la sursa Poiana. Aceasta a fost modernizată, revitalizată, acolo montându-se staţii de clorinare noi şi staţii de denitrificare. Conform spuselor inginerului Laurențiu Turcu, urmează ca, în 2013, pe baza propunerilor şi a planului stabilit de comun acord cu municipiile şi cu cei de la comune să continue aceste investiții. ”De exemplu, la sursa Călăraşi, trebuie să reabilităm instalaţia de pompare de clorinare, drenurile şi clădirile. De asemenea, trebuie să încercăm să realizăm construcţia celui de-al doilea rezervor de 5000 metri cubi, pentru că un rezervor există acolo, iar al doilea rezervor stă în atenţia noastră. La sursa Poiana se preconizează a se amplifica capacitatea de pompare și captare, reabilitarea drenurilor şi a puţurilor şi amplificarea postului de transformare. Pentru anul acesta, propunerile noastre, în principal la Primăria Turda, constau în reabilitări la 10 străzi pentru reţele de apă în lungime totală de 2800m, extindere de reţele de canal pe opt străzi, în lungime de 1600 m, şi reabilitarea unor racorduri de canalizare la circa 38 de blocuri, racorduri care sunt vechi. La Câmpia Turzii se preconizează a se reabilita reţeaua de apă a opt străzi, în lungime totală de 1800m şi canalizare pe două străzi, în lungime totală de 1100 de metri”, mai susține Turcu.
Șeful Departamentului strategie – dezvoltare – investitii concluzionează: ”În gândirea noastră, am mai spus şi repet, aşa ca nişte buni gospodari, trebuie să avem prevedere pentru viitor. Dacă vedeţi, trăim intr-o eră cu fenomene extreme, de exemplu acum este o perioadă foarte secetoasă care presupune ca, atunci când se ajunge în această situaţie, să fim pregătiţi. Sursele trebuie să aibă capacitate maximă, chiar dacă debitul se diminuează din cauza secetei , totuşi să poată acoperii cerinţele de apă la comunităţile din aria noastră de operare. De aceea, ne gândim să ducem sursa Poiana la debit maxim şi să reabilităm sursa Călăraşi care nu a intrat în programele de finanţare de până acum”, atrage atenția inginerul Laurențiu Turcu.