Una din prioritățile noii conduceri a Companiei de Apă Arieș o reprezintă reducerea pierderilor de apă în rețelele aflate în administrarea operatorului de apă și canalizare din Turda, Câmpia Turzii și din câteva comune învecinate cu aceste două orașe.
Față de lunile ianuarie și februarie, când pierderile de apă se cifrau la 35, respectiv 37 la sută din totalul cantității consumate, în septembrie procentul pierderilor de apă în rețelele administrate de CAA a scăzut la 7 la sută, pentru ca în luna octombrie să crească la 8 la sută. Într-o conferință de presă desfășurată miercuri, 4 decembrie, directorul general al CAA, Cristian Matei,a precizat că volumul pierderilor ar putea să scadă sub minimumul înregistrat în luna septembrie, după scoaterea din uz a conductei vechi prin care se alimentează cu apă strada 22 Decembrie 1989. Dezafectarea conductei respective va avea loc în zilele următoare, a menționat Matei.
Directorul general al CAA a explicat că s-au înregistrat pierderi de apă din cauza conductelor vechi. ”Cele din metal erau găurite, iar cele din tuburi PREMO, vechi de circa 40 de ani, se spărgeau ușor” a exemplificat Cristian Matei acuzele pierderilor de apă înregistrate în rețelele din Turda. O altă cauză a pierderilor o reprezintă furturile de apă. Prin verificarea și sigilarea tuturor contoarelor ce măsoară consumul de apă, acțiune inițiată și finalizată de Compania de Apă Arieș, directorul general Cristian Matei consideră că aceste furturi au fost stopate.
În aceeași ordine de idei, la CAA s-au primit numeroase cereri de separare a unor clienți de la rețeaua comună de alimentare cu apă a blocurilor sau a altor imobile de locuințe. ”Angajații CAA au dat curs acestor solicitări. Până în prezent s-au executat lucrări de separare ale rețelelor de alimentare cu apă pentru 124 de clienți care locuiesc la case (separări la căminele amplasate în curți) și pentru 380 de solicitanți care locuiesc în blocuri” a precizat Cristian Matei.
De la instalarea sa în funcția de director general al CAA, în luna iulie, Crtistian Matei nu a mai aprobat nicio închidere a apei pentru consumatorii cu datorii. ”Nu s-a închis apa nicăieri în semestrul al doilea din acest an. Datoria noastră este să vindem apa și să încasăm bani pentru aceasta, nu să ne reducem sursele de venit” a explicat Cristian Matei. ”Din cele 17 asociații de proprietari propuse pentru sistarea alimentării cu apă pentru neplata serviciului, 14 și-au plătit restanțele” a exemplificat Matei efectele metodei de convingere a datornicilor ”cu vorba bună”.
Noua conducere a operatorului de apă și canalizare din zona Turzii și-a propus să schimbe și atitudinea salariaților față de clienții companiei. ”În cel mult o oră de la primirea unei sesizări, echipa de intervenții ajunge la locul avariei” a exemplificat directorul general Cristian Matei schimbarea de atitudine a angajaților CAA în raport cu clienții companiei.
Ca rezultat al tuturor măsurilor aplicate de noua conducere, cifra de afaceri a CAA s-a majorat, de la circa 8 milioane de lei, în luna iunie, la peste 17,5 milioane de lei, în luna octombrie. ”În patru luni, cifra de afaceri a CAA s-a dublat” a remarcat Cristian Matei, în cursul conferinței de presă ce a avut loc miercuri, 4 decembrie.
Un alt indicator ce măsoară eficiența unei activități economice demonstrează justețea înlocuirii fostei conduceri a CAA. Față de primul semestru, în a doua jumătate a anului volumul investițiilor a crescut de peste șase ori. În primele șase luni ale anului, CAA a investit, în total, 218 mii de lei, în timp ce suma investită în semestrul al doilea se apropie de 1,37 milioane de lei, s-a precizat în cursul primei conferințe de presă a noii conduceri a CAA, la care au participat directorul general, Cristian Matei, managerul de proiect Bogdan Bobic și șeful stației de epurare din Câmpia Turzii, Corneliu Asafti.