Sistemul SCADA de monitorizare a reţelei de alimentare cu apă va fi operaţional doar de la sfârşitul lunii iunie, a declarat Traian Giurgiu, manager de proiect în cadrul Companiei de Apă Arieş. SCADA este un sistem de monitorizare a alimentării cu apă care permite operatorului de apă de la Turda să intervină în timp real în cazul unor defecţiuni şi să stabilească cu mai mare exactitate care sunt pierderile din reţeaua de apă a întregii zone. Anunţul a fost făcut de Traian Giurgiu în prima conferinţă de presă a Companiei de Apă. Sistemul de supraveghere SCADA nu a putut fi montat deoarece încă nu au fost montate apometre de district, instrumente care măsoară în diverse puncte de tranzit debitele de apă. Subiectul privind sistemul SCADA este unul care a mai dat bătăi de cap celor de la Compania de Apă. În noiembrie 2012, directorul general al Companiei a fost interpelat de către consilierul local Ovidiu Micu cu privire la pierderile din reţeaua de apă şi cu cât au fost reduse acestea după derularea proiectului european. Alexandru Sabău a evitat să formuleze atunci un răspuns direct şi a invocat faptul că cifrele relevante privind pierderile de apă pot fi obţinute abia după ce sistemul de monitorizare va fi funcţional. Deşi se estima că acesta va fi operaţional la începutul anului 2013, acest lucru nu a fost posibil, după ce licitaţia privind achiziţia de apometre de district a fost contestată. „Achiziţionarea apometrelor de district a fost contestată, contestaţia a fost respinsă şi a trebuit să aşteptăm 10 zile pentru a semna contractul. Contractul a fost semnat doar în luna decembrie”, a explicat Traian Giurgiu.
Compania de Apă urmăreşte accesare altor 66 de milioane de euro
În conferinţa de presă de vineri, 18 ianuarie directorul Alexandru Sabău a prezentat evoluţia priectului de apă canal, pe fiecare din pachetele de proiect. Potrivit lui Alexandru Sabău proiectul este realizat în proporţie de 98% singurele probleme ce mai urmează a fi rezolvate sunt legate de reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare de la Câmpia Turzii unde nu s-a putut lucra în anotimpul rece. Potrivit directorului general al CAA, proiectul de la Turda are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 55.44% faţă de o medie naţională de absorbţie de 7,62%. Acest lucru, este în opinia lui Alexandru Sabău un punct în plus pentru Compania de Apă în condiţiile în care se urmăreşte accesarea altor 66 de milioane de euro din fondurile europene pentru perioada 2014-2020.
Acest an va fi un an de bilanţ pentru Compania de Apă în condiţiile în care pentru multe din pachetele de lucrări expiră termenul de notificare a defectelor, adică perioada în care firma Louis Berger, care asigură managementul proiectului poate sesiza constructorii cu privire la neregularităţile constatate.