Din inconştienţă sau din rea intenţie, consilierii PSD şi PNL din Câmpia Turzii au vrut să schimbe condiţiile stipulate în studiul de fezabilitate care a stat la baza solicitării zecilor de milioane de euro de la Comunitatea Europeană, bani cu care s-au realizat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelelor de apă şi canalizare în zona Turzii, ceea ce ar fi putut duce la situaţia în care forul european să solicite returnarea banilor primiţi, pe motiv că… nu s-au respectat condiţiile contractuale.
În 3 octombrie 2007, Consiliul Local Câmpia Turzii a aprobat Proiectul de hotărâre privind aprobarea “Studiului de fezabilitate (n.r. SF) privind îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate din zona Turda-Câmpia Turzii”, prin HCL 85/2007 .
"Acest studiu este ultimul document ce trebuie înaintat la Bucureşti pentru ca ulterior să fie trimis la Bruxelles", spunea la vremea respectivă primarul Ioan Vasinca. În fapt, SF-ul făcea parte din documentaţia elaborată şi întocmită cu scopul obţinerii finanţării din partea UE. Ulterior, SF-ul a devenit parte a contractului de finanţare.
SF-ul prevedea tarifare 100% la canal!
În acel Studiu de Fezabilitate, la punctul 4.1.1, era prevăzut faptul că procentul apei considerate a fi canalizată, raportat la cantitatea de apă consumată, să fie de 100%. Adică, la fiecare metru cub de apă consumată, se consideră că există şi un metru cub de apă canalizată. La vremea respectivă, director al Companiei de Apă era liberalul Sorin Săveanu, iar consilierii PNL şi PSD aprobaseră SF-ul (PNL: Iosif Şandor, PSD: Marius Bordea, Anton Sălăgean, Cornel Popovici, Petre Pop, Ioan Tulai), inclusiv procentul de 100% folosit pentru canalizare. Ce-i drept, alegerile locale erau mai îndepărtate, comparativ cu situaţia de acum.
"Dvs nu mai ştiţi ce aţi votat?!", l-a întrebat directorul CAA, Alexandru Sabău, pe consilierul PSD Marius Bordea, care la şedinţa Consiliului Local din această săptămână a încercat să pună în discuţie tocmai procentul de 100% aplicat în cazul canalizării, pe care-l votase în 2007! Cu toate acestea, consilierii Marius Bordea (PSD), Daniel Armenean (PSD, absent la şedinţa din 3 octombrie 2007, la care colegii săi din PSD votaseră SF-ul) şi Dorin Lojigan (PNL, nu făcea parte din CL în 2007, dar colegii săi liberali au iniţiat sau au votat SF-ul) au votat împotriva aplicării procentului de 100%. Ei s-au pus într-o situaţie penibilă cu atât mai mult cu cât colegii lor de partid/alianţă, respectiv Petre Pop (PSD) şi Ioan Tulai (PSD) au fost consecvenţi votului dat în 2007, necesar accesării fondurilor europene, şi au aprobat aplicarea procentului de 100% din cantitatea de apă consumată, în cazul canalizării.
Ce se putea întâmpla?
În cele din urmă, proiectul de hotărâre privind tarifarea a 100% din apa consumată pentru canalizare, a fost adoptat cu 12 voturi "pentru", 3 "împotrivă" (consilierii au fost enumeraţi mai sus) şi 3 "abţineri" (cele ale consilierilor angajaţi la CAA, respectiv Remus Filip, Alexandu Tulai şi Mihaela Sârb).
Însă, ipotetic analizând, în cazul în care solicitarea de modificare a datelor din SF-ul aprobat în 2007, enunţată de consilierii PSD-PNL, ar fi fost pusă în practică, asta ar fi însemnat încălcarea condiţiilor asumate prin contractul de finanţare cu Comunitatea Europeană şi ar fi creat premisa ca forul european să poată solicita returnarea fondurilor alocate tocmai din acest motiv! Mai ales că, în cele din urmă, era vorba de o dublă încălcare. Pe de o parte, pentru că nu s-ar fi respectat SF-ul care a stat la baza finanţării, iar pe de altă parte, pentru că s-ar fi încălcat o altă condiţie asumată, respectiv practicarea unui tarif unic în tot arealul Comunităţii Urbane Arieş (CUA), entitate administrativ-asociativă care obţinuse finanţarea.
Ce ar fi însemnat asta? Ar fi însemnat circa 60 de milioane de euro puşi în cârca contribuabililor din Câmpia Turzii! Dacă faceţi un calcul simplu, veţi vedea că asta ar fi însemnat circa 2.400 de euro per cap de locuitor (de la cel de câteva zile, până la ultimul pensionar). Şi ca să aveţi un alt termen de comparaţie, trebuie spus că întreg bugetul municipiului Câmpia Turzii, pe acest an, se ridică la circa 7,2 milioane de euro! Cu alte cuvinte, "isprava" consilierilor PSD-PNL, care au vrut să facă un joc de imagine electorală, ar fi costat municipiul bugetele pe următorii 8 ani, în integralitatea lor!
De ce s-a ajuns aici?
Introducerea unui proiect de hotărâre care făcea referire la stabilirea procentului în baza căruia se calculează apa canalizată, a pornit de la un proces pierdut de administraţia locală, cu un cetăţean (Mircea Crişan) care a atacat în contencios administrativ HCL 38/2010. Subiectul poate fi citit AICI.
Este evident că la bază este vorba de unele erori juridice comise de reprezentanţii administraţiei locale, care în cele din urmă au condus la pronunţarea unei decizii stupefiante, dacă ne raportăm la SF-ul aprobat în 2007, la faptul că administraţia locală se angajase să aplice tariful unic practicat la nivelul CUA şi la faptul că orice modificare ar putea influenţa în sens negativ derularea contractului cu finanţare europeană.
Şi apoi vom ajunge să ne întrebăm din nou de ce nu reuşim să absorbim fonduri europene sau de ce suntem obligaţi să returnăm parte din banii primiţi…