Compania de Apă Arieş SA ar fi trebuit să utilizeze tarife mai mari decât cele prezente, atât la mc de apă potabilă, cât şi la mc de apă canalizată după consum. Cel puţin, aşa s-au obligat cei care au demarat proiectul european, la nivelul anului 2006.
Conform documentului "Planul de acţiune privind tarifele", semnat de fostul primar din Câmpia Turzii, Ioan Vasinca (în calitate de preşedinte al asociaţiei Apa Văii Arieşului, prin intermediul căreia s-a atras finanţarea) şi de fostul director al Companiei de Apă Arieş, Sorin Săveanu, tariful (se vor folosi tarifele fără TVA) prevăzut pentru anul 2012 era 2,42 lei/mc la apă potabilă şi 2,04 lei/mc la apă canalizată, iar pentru 2013 tarifele asumate erau 2,68 lei/mcla apă potabilă şi 2,57 lei/mc la apă canalizată.
Tarifele menţionate mai sus au fost stabilite în 2006 şi includeau inflaţia prognozată la acel moment de Comisia Naţională pentru Prognoză. Însă, inflaţia prognozată conţine anumite erori în minus, comparativ cu inflaţia reală, motiv pentru care tarifele menţionate mai sus ar fi suferit ajustări în sensul majorării.
Iată rata inflaţiei prognozată la nivelul anului 2006, iar în paranteză este menţionată rata inflaţiei reale: 2007 – 4% (4,84%), 2008 – 4% (7,85%), 2009 – 3,4% (5,59%), 2010 – 3,3% (6,09%), 2011 – 3% (5,79%), 2012 – 2,7% (4,95%).
În acest moment, Compania de Apă are următoarele tarife: 2,55 lei/mc la apă potabilă şi2,12 lei/mc la apă canalizată. Mai mici decât tarifele anunţate prin creşterile anuale şi asumate de oficialii care au semnat documentaţia pentru finanţarea primită prin proiectul european, la nivelul anului 2013! Asta fără a ţine cont de faptul că în cei 6 ani menţionaţi mai sus, rata reală a inflaţiei a fost mai mare decât cea prognozată la nivelul anului 2006! Practic, conform raportării la inflaţia reală, la nivelul anului 2012, CAA ar fi trebuit să aibă un tarif de 3,12 lei/mc la apă potabilă şi 2,63 lei/mc la apă canalizată, conform documentelor asumate şi semnate de oficiali, la nivelul anului 2006.
Ce se întâmplă dacă tarifele nu au fost ajustate, confom obligaţiilor?!
Cum aceste obligaţii au fost incluse şi în contractul de finanţare cu Uniunea Europeană (unde se prevedea faptul că tarifele trebuie ajustate, obligatoriu, până la data de 1 iulie a fiecărui an!), întrebarea este: ce se întâmplă dacă actuala conducere nu a respectat obligaţiile asumate de fosta conducere, la întocmirea proiectului de finanţare, mai ales în condiţiile în care CAA speră să acceseze bani europeni într-un viitor proiect?
"Este un subiect pe care o să-l discutăm cu noul ministru al Afacerilor Europene… Nici o oficialitate, nici un minister, nu poate să oblige primăriile să se reunească în ADI (n.r. agenţia de dezvoltare intercomunitară, în cazul nostru Apa Văii Arieşului – AVA) la un anumit moment. Pot să le ceară, pot să trimită adrese, pentru a face toate demersurile necesare să respecte ceva la care s-au angajat, prin contractul pe care l-au semnat, prin hotărârile Consiliilor Locale pe care le-au dat. După cum bine ştiţi, Apa Văii Arieşului, agenţia de dezvoltare intercomunitară care trebuia să se întrunească până acum şi să decidă ajustarea tarifului la apă, în condiţiile în care noi am avut avizul ANRSC-ului, în luna iunie anul trecut, dar încă nu au reuşit să se întrunească. Sperăm că o vom face luna asta, luna următoare… Noi am făcut demersrurile necesare, după cum ştiţi a mai intervenit şi decesul preşedintelui AVA, şi suntem convinşi că se va face cât mai repede o întâlnire a acestui organism, un lucru foarte important pentru derularea în continuare a proiectului. De asemenea, eu sunt convins că putem să îi convingem pe oficiali, cel puţin pe domnul ministru sunt sigur că o să-l conving, dar şi pe cei de la Uniunea Europeană, să înţeleagă că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, respectiv faptul că n-am ajustat tarifele, în condiţiile în care avem cea mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene. Avem avantaje şi un mic dezavantaj în partea cealaltă. Să sperăm că o să înţeleagă", a declarat directorul CAA, Alexandru Sabău.
Iată documentul oficial, în baza căruia trebuiau ajustate tarifele, anual (în subsolul articolului este ataşat un document care curprinde, pe lângă valorile tarifelor ajustate şi formula de calcul care trebuia folosită, pentru ajustarea tarifelor conform ratei de inflaţie reale, nu a celei prognozate):