Vineri, cu începere de la orele 11:00, conducerea Companiei de Apă Arieş a convocat o conferinţă de presă, pentru a prezenta stadiul în care se află proiectul pe fonduri europene, în valoare de 70 de milioane de euro, pe care compania l-a accesat în perioada de accesare 2008-2013.
Conform informaţiilor prezentate de directorul companiei, Alexandru Sabău, proiectul este terminat, în proporţie de peste 95%, singurul pachet de lucrări neterminat fiind reabilitarea staţiei de epurare de la Câmpia Turzii, la care lucrările stagnează din pricina vremii nefavorabile.
“De îndată ce vremea o va permite, vom începe probleme şi vom pune staţia în funcţiune” a declarat Sabău.
Pe de altă parte, directorul Companiei de Apă Arieş a prezentat câteva date despre proiectul pe fonduri europene pe care societatea pe care o conduce îl va implementa în perioada 2014-2020.
“Va fi un proiect în valoare de 66 de milioane de euro, care va cuprinde reabilitarea şi extinderea reţelelor acolo unde nu s-a putut pe actualul proiect. Am purtat discuţii atât cu ministrul afacerilor europene, cât şi reprezentanţi ai Autorităţii de Management, în vederea implementării viitorului proiect”, a precizat Alexandru Sabău.
Referitor la situaţia surselor de apă ale Companiei, atât Alexandru Sabău cât şi Laurenţiu Turcu, şeful departamentului de investiţii, au tras un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care seceta prelungită le au asupra mediului.
“DIn informaţiile noastre şi din ceea ce se preconizează la nivel naţional şi internaţional, marea parte a sudului Europei va fi deşertificată până peste 10 ani, din pricina secetei şi a lipsei de precipitaţii. Pe de altă parte, după cum ştiţi, anul trecut, râul Hăşdate, principala sursă de apă a municipiilot Turda şi Câmpia Turzii, a secat. Toate aceste întâmplări şi studii ne duc cu gândul la utilizarea râului Arieş ca sursă de apă, pe viitor. Vor fi costuri mari, pentru că trebuie să decianurăm apa, dar aceste costuri sunt necesare, dacă dorim să avem o sursă de apă.”, a precizat Alexandru Sabău.