COMPANIA DE APĂ ARIEȘ S.A., înființată în anul 2007 este Operatorul Regional din Regiunea Turda – Câmpia Turzii, județul Cluj. Principalul domeniu de activitate al operatorului este tratarea-furnizarea apei potabile, respectiv colectarea-epurarea apei uzate din două municipii, Turda și Câmpia Turzii, și 12 comune: Mihai Viteazu, Viișoara, Săndulești, Luna, Tritenii de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Ciurila, Călărași, Aiton, Tureni și Moldovenești. Totalul populației din aria de operare este de aproximativ 100.000 locuitori. Compania de Apă ARIEȘ furnizează apă potabilă către circa 25.000 de clienți.
Societatea este constituită pentru o perioadă de timp nelimitat începând cu data înmatriculării sale la Registrul Comerţului.
Conform actului constitutiv, principalele activităţi ale companiei sunt: “captarea, tratarea şi distribuţia apei”.
În urma studiilor efectuate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale rezultă că investiţiile financiare care sunt necesare în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare depăşesc în mod considerabil capacităţile financiare ale acestora şi că, procesul de regionalizare reprezintă un element esenţial în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase de investiţii. În acest sens, municipiile şi comunele din regiunea Turda – Câmpia Turzii au înfiinţat în anul 2007 o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) denumită: Asociaţia „Apa Văii Arieşului” (AVA). Asociaţia este constituită pe o durată nedeterminată și are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii serviciilor pe baza strategiei de dezvoltare a zonei Turda-Câmpia Turzii şi furnizarea în comun a serviciilor, forma de gestiune fiind gestiunea delegată, ce se va realiza în baza unui Contract de Delegare a gestiunii serviciilor pe termen lung, către operatorul comun unic: „S.C. Compania de Apă Arieș S.A”
Principalul domeniu de activitate al operatorului este tratarea-furnizarea apei potabile, respectiv colectarea-epurarea apei uzate din doua orașe (Turda și Câmpia Turzii) și 11 comune (Mihai Viteazu, Viișoara, Săndulești, Luna, Tritenii de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Ciurila, Călărași, Aiton, Tureni) iar din anul 2017 încă două comune au fost incluse în arealul de deservire al CAA: Iara și Moldovenești.
Totalul populației din aria de operare este de aproximativ 100.000 locuitori. Compania de apă ARIEȘ furnizează apă potabilă către circa 23.000 de clienți.
Municipiul Turda este un exemplu tipic de alimentare cu apă în sistem centralizat.
Sursa de apă pentru sistemul zonal de alimentare cu apă Turda va deservi UAT-urile Turda, Mihai Viteazu, Călărași, Săndulești, Petreștii de Jos, Ciurila, Tureni, Aiton, Ploscoș cu localitățile aferente.
Apa din sursa de apa este captată din 4 fronturi cu 54 de puțuri (captări din arealul localitaților Cornești și Mihai Viteazu cu fronturile de captare Cornești, Moldovenești, Ciucaș și Balastieră), este tratată într-o stație centralizată de clorinare a apei potabile în uzina de apa Mihai Viteazu și transportată la instalațiile de stocare/înmagazinare locale.
Un alt sistem centralizat de alimentare cu apă a fost realizat și în Câmpia Turzii. Sursa de apă pentru sistemul zonal de alimentare cu apă Câmpia Turzii deservește UAT-urile Câmpia Turzii, Luna, Viișoara, Tritenii de Jos, cu localitățile aferente. Apa din sursa de apa este preluata din priza de captare Hășdate și transportată la stația de tratare din Turda strada Bogata și de aici la rezervoarele de stocare locale.
Apa potabilă este livrată consumatorilor gravitațional din rezervoarele de înmagazinare locale sau direct prin stațiile de pompare apă potabilă și rețelele de distribuție.
Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţii care implică investiţii importante în infrastructura aferentă serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Compania de Apă ARIEȘ (CAA) a derulat și derulează o serie de proiecte de investiții, care au vizat oferirea unui serviciu de o calitate superioară pentru sănătatea consumatorilor și cea a mediului înconjurător.
Consecventă în sprijinirea și promovarea comunității locale, Compania de Apă Arieș susține proiecte din domenii cum ar fi: educație, protecția mediului, sport, sănătate și cultură. Compania de Apa Arieș dezvoltă programe de implicare socială, întreprinde acțiuni de solidaritate și se implică în acţiuni care vizează protecţia mediului, prezervarea resurselor de apă sau acțiuni cu caracter social. Ca operator regional, acceptăm responsabilitatea socială care ne revine și angajamentul față de oamenii din comunitatea pe care o deservim iar prin intermediul acțiunilor întreprinse ne propunem să contribuim la o viață mai bună a comunității noastre.
Compania de Apă Arieș contribuie esențial la dezvoltarea durabilă a comunităţilor din aria de operare prin investiţii majore în infrastructura de apă şi apă uzată dar și prin implicare constantă în proiecte educaționale, sportive, culturale sau sociale, dovedind astfel grijă pentru apă și mediu, pentru oameni şi pentru un viitor mai bun.
- Construcţii hidrotehnice
- Lucrări de instalaţii tehnico-sanitare
- Construcţii de clădiri şi lucrări de geniu
- Construcţii de fundaţii
- Forare şi constituirea puţurilor de apă
- Transporturi rutiere de mărfuri
- Creşterea calităţii vieţii prin furnizarea de servicii publice conform standardelor europene
- Prioritizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare cu scopul de a exploata o infrastructură de apă-canal fiabilă
- Optimizarea permanentă a costurilor în vederea atingerii performanţelor dorite, astfel încât serviciile oferite consumatorilor să implice costuri minime
- Preocuparea pentru creşterea gradului de încredere al clienţilor şi asigurarea transparenţei maxime în acţiunile întreprinse
- Preocuparea continuă pentru protejarea sănătăţii publice şi eliminarea aspectelor cu impact semnificativ asupra mediului
- Maximizarea potenţialului resurselor umane şi asigurarea securităţii în muncă a tuturor angajaţilor
- Asigurarea dezvoltării durabile